Да приемем ли предложението за назначение или да изчакаме по-добра оферта?

Source: myjewishlearning.com

Source: myjewishlearning.com

Всеки кандидатстващ за работа се надява да чуе заветните думи „Имаме предложение за вас”. Но този момент може да бъде съпроводен от чувство за безпокойство, ако офертата за назначаване не идва от предпочитания от вас работодател, а от този, който е номер 2 или 3 в личната ви класация (в случай, че кандидатствате на няколко места). Трябва ли да приемете предложението или следва да рискувате и да изчакате оферта и от личния ви фаворит сред работодателите?

Изкусителна е мисълта да приемете поканата за назначение и после да оттеглите съгласието си, ако получите оферта и от предпочитаната от вас компания. Но, живеем в малък свят и никога не знаете, дали няма да се наложи отново да минете по този „изгорен” мост.

Ето и някои размисли, които биха ви помогнали да вземето правилното решение в подобна ситуация.

Поискайте повече време

Всъщност, ако сте професионалист с опит и качества, вие разполагате с повече власт отколкото си мислите. Всеки разумен работодател очаква от кандидата да поиска повече време, за обмисляне на офертата. Това е сериозно решение и никой не очаква да скочите презглава в него.

Целта е да получите повече време, за да чуете отговора и на другите компании, в които сте кандидатствали. Естествено, таймингът не винаги е перфектен и може да нямате възможност да изчакате отговора от перфектния работодател. Но, поне опитайте тази схема. Един малък трик, който може да ви удължи с няколко дни времето за размисъл – кажете, че имате някои сериозни лични проблеми и в момента мозъкът ви е блокиран с решаването им. Нормалните компании биха ви изчакали, а ако не ви дадат тази възможност, вероятно получавате сигнал, че пред вас стои не особено атрактивна компания, в която човешкият фактор е сериозно загърбен.

Ако все пак нямате шанс да получите своевременно отговор от предпочитания работодател, помислете за възможност номер 2:

Изберете да изчакате отговора на работодателя фаворит

Човек никога не знае, докато не опита. Ако приемете първата подадена към вас оферта,  означава да живеете в неведение относно това, как би било, ако бяхте изчакали. Тоест, ако се задава в близко бъдеще интервю с компания в която наистина искате да работите, може да не приемете първата оферта и да се надявате, че нещата ще протекат така, че да ви вземат на работа именно там, където искате. Разбира се, да отхвърлите оферта в тези тежки времена не е без своите рискове, но, ако сте млад професионалист и сте уверени, че имате добри шансове във фирмата, която много ви допада, можете да рискувате и да запазите шансовете си за там.

Дръжте на думата си

Ако приемете една оферта и после се появи нова, по-добра, никога не си позволявайте да напуснете бързо новия си работодател, за да се преместите при по-желан такъв. Това е непрофесионално, рисковано и като цяло, лоша идея. Имайте предвид, че компанията е отклонила заради вас други кандидати и е непочтено да я лъжете. Така ще изгорите и мостовете зад себе си, а това е крайно рисковано. Затова, дръжте на думата си и не рискувайте репутацията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *