10 начина да проучим фирмената култура на една компания

Source: g2ci.com

Source: g2ci.com

Твърде често се случва да постъпим на ново работно място и скоро да установим, че то въобще не ни подхожда. И нерядко причината е една – лоша фирмена култура. Повечето сериозни компании са се научили как да изглеждат добре на повърхността. Но, под тази повърхност, често се крият крайно неприятни изненади. За съжаление, когато човек си търси работа, той е склонен да остане сляп за негативните сигнали, само и само да постъпи на служба някъде. А това е лоша идея, тъй като, животът в една среда, чиято култура и ценности не ни понасят, скоро се превръща в истинско изпитание. Затова, наистина е важно да направим всичко по силите си, за да установим своевременно (тоест, преди постъпването) каква е културата на компанията. Ето и няколко препоръчвани метода, които лесно можем да използваме.

  1. Попитайте, дали можете да поговорите с един или двама служители и да ги разпитате защо им харесва да работят в дадената компания.
  2. Помолете да ви разведат из офиса – загледайте се, дали хората се смеят или усмихват – това казва много за атмосферата.
  3. Потърсете в интернет мнения на настоящи и бивши служители на компанията, но не им се предоверявайте, защото почти всеки напуснал една фирма у нас, е склонен да преувеличава недостатъците й.
  4. Попитайте, какъв тип поведение се възнаграждава и какъв се наказва.
  5. Попитайте дали се организират редовни фирмени партита или има само Коледно тържество.
  6. Разберете, дали новите идеи и предложения се приветстват или фирмата действа на принципа „винаги сме го правили по този начин”.
  7. Попитайте който и да е служител каква е цялостната мисия и визия на компанията. Дори да получите относително общ отговор, пак ще знаете, че отивате при силен екип.
  8. Попитайте за дрес кода и другите изисквания от подобен тип – тези неща могат да се окажат много дразнещи.
  9. Научете, дали компанията предлага/заплаща обучения, тренинги и семинари. Където има постоянни обучения, явно е, че се ценят знаещите и можещи кадри.
  10. Попитайте, как са били наказвани провинили се служители в миналото.

Ако направите подобно проучване, преди да постъпите на работа, има сериозна вероятност да разберете как реално стоят нещата и дали си струва да се хванете на работа именно там. Струва си усилието и времето, повярвайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *