Няколко съвета за elevator-pitch

Source: latimesblogs.latimes.com

Source: latimesblogs.latimes.com

Ако си търсите работа, едно от нещата, които непременно трябва да сторите е, да си подготвите „асансьорна реч” (elevator pitch). При това, речта трябва да е добра и уникална. Целта е да имате кратко представяне, което в рамките на 10-20 секунди ви разкрива професионално. Идеята зад всичко това е да можете да си помагате с хората, които срещате, най-вече в откриването на евентуална нова работа.

Да представите в десет или двайсет секунди професионалния си опит и умения може да е стресираща и страшно трудна задача обаче. Тук са събрани накратко съветите на Роузмари Хук, която се изявява като кариерен коуч.

Кой, какво, как и финал

Според Хук, важно е да кажете и двете си имена на слушателя. Така той може по-лесно да ви открие онлайн. Трябва също да кажете какво правите, както и във всяко мотивационно писмо. Разбира се, всичко това трябва да е кратко и запомнящо се. Финалът пък е особено важен. С него трябва да направите така, че събеседникът ви да ви отговори. Затова, Хук препоръчва да завършваме речта с отворен въпрос. Така разговорът ще продължи, ще научите повече за компанията, в която работи човекът срещу вас и ще разберете какво можете да спечелите от нетуъркинга с него.

Бъдете запомнящи се

Ако не грабнете с нещо вниманието на човека, вероятността той да ви забрави е огромна. Затова се постарайте, да бъдете запомнени с нещо. Включете нещо актуално и важно в момента, любопитно ваше хоби или някоя знаменитост. Разбира се, не ги „тропосвайте” безсмислено в разговора, а намерете как да обвържете представянето си с тях.

Бъдете гъвкави

Важно е да помните какво искате да кажете. Но е лоша идея да го наизустявате. Във втория случай ще звучите като робот. Затова, целта е речта ви да звучи естествено и разговорно – обикновено разменяне на информация със събеседника. Важно е също да се съобразите и със средата – една обстановка е подходяща за едни думи, друга за различни.

Целта на elevator pitch-а е същата като на CV-то и мотивационното писмо, но в друга обстановка. А и ви позволява да блеснете като индивидуалност или експерт в дадена област. Ако успеете да се въвлечете в нетуъркинг разговор с други интересни професионалисти, посредством кратък и интересен разговор, шансовете ви да си намерите нова работа сериозно се увеличават.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *