Как да преборим зимната апатия и умора

Source: wesleyvirgin.com

Source: wesleyvirgin.com

Всяка година, по това време, целият складиран витамин D е вече изконсумиран от организма ни и желанието да се свием на топка и да изпаднем в зимен сън става почти непреодолимо. Особено остро стои този проблем пред фрийленсърите и хората работещи от вкъщи. Липсата на нормирано работно време и постоянни задължения в офиса води до страховита борба между чувството за дълг и неистовото желание да се проспи мрачният ден изцяло. И, тъй като все повече хора се вписват в горните две категории, ето какви съвети успяхме да компилираме, за да стане борбата с хибернацията поне възможна, ако не и напълно успешна.

Свеж въздух

Свежият въздух е ключов фактор. През пролетта е много приятно да се поразходим из парка или да потичаме, но през зимата тази перспектива не е чак толкова привлекателна. Затова, научете се целенасочено да се разхождате. Добре е по два пъти на ден да се опаковате в топли шалове и шапки и да се разходите, независимо от времето навън. След тези излизания мозъкът ви ще се чувства много по-релаксиран и свеж, повярвайте. Студеният въздух ще ви напълни дробовете и кръвта с повечко кислород и ще ви помогне да предотвратите зимния сън доста успешно. Важно е обаче да се движите и да не премръзвате.

Минете на вечерен/нощен режим

Ако работното време и задълженията ви позволяват, опитайте да прехвърлите част от работата си за вечерните или нощните часове. Просто отделете час или два от вечерта за работа, което пък ще ви позволи да си осигурите малко свободно време през деня (например за разходка на свеж въздух). Пък и доста хора работят добре вечер, ако не са имали прекалено тежък ден. Разбира се, това не е универсално правило, просто тествайте как работи за вас.

Бъдете продуктивни навън

Създайте си навик да вършите работа не само вкъщи. Докато се разхождате, можете да си диктувате на диктофон или смартфон бележки или разсъждения за нещата, по които работите. Също можете да пиете едно кафе/чай в някое тихо заведение и да поработите и там. Смяната на атмосферата и перспективата действат доста освежаващо и мотивиращо на повечето хора. Освен това, този подход ще ви позволи да не страдате от гузна съвест, че само сте се разхождали и нищо не сте свършили. А имате и вариант да си наемете за ден или два бюро в компании за споделени работни помещения. Такава чудесна възможност предлагат и нашите приятели от СОХО, където наистина е приятно да се работи. Впрочем, на подобни  места можете да завържете и интересни лични/служебни контакти.

Помагайте си

Причината за зимната умора и сънливост е преди всичко в слабата осветеност през този сезон. Това води дотам, че не се синтезира витамин D и други вещества, отговорни за щастието и благоразположението ни. Консултирайте се с лекар какви витамини и хранителни добавки могат да ви помогнат в тази насока. Освен това, погрижете се работното ви място да е добре осветено с хубава топла светлина, която едновременно ви разбужда и не уморява очите ви. Може би малко повече кафе, зелен чай или спорадична енергийна напитка също ще ви свършат някаква работа. Само не прекалявайте с тези неща – те не са панацея и не са непременно много полезни, ако предозирате. Постарайте се също да се храните пълноценно с домашна храна, много зеленчуци и плодове, както и разнообразни ядки. Доброто хранене винаги се отразява благотворно на енергичността ни.

Спортувайте или се движете

Ако си създадете стабилни навици в тази насока, ще се почувствате много по-добре. Няма да ви казвам какво да спортувате или колко да се движите, защото това е индивидуално. Но, при всички положения ще бъдете по-бодри, ако тялото ви се натоварва в разумни граници и редовно. Телесното натоварване е естествен враг на зимния сън, в това можете да сте сигурни.

Не прекалявайте и почивайте

Все пак, през зимата е разбираемо и напълно оправдано да почивате повечко. Старайте се да си дремвате, когато можете и позволявайте на тялото ви да си почине. Ако непрекъснато се насилвате и опитвате да давате по 100% от себе си, най-вероятно ще си направите лоша услуга. Вслушвайте се в сигналите на тялото си и му позволявайте да релаксира. То пък ще ви се отблагодари с повече продуктивност, когато такава е наистина необходима. И ще бъде готово за пролетта, при щурма на прословутата „пролетна умора”. Затова, правете нещата разумно и балансирано. Това няма как да не ви се изплати.

И един бонус-съвет. Стойте на слънце, когато времето е слънчево. Това винаги помага.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *