5 начина да подобрим продуктивността си

Source: dashburst.com

Source: dashburst.com

В един или друг момент се случва на всекиго – седим в офиса и движим задачите си със скоростта на парализирана костенурка. Изглежда, че нищо не върви, а задачите изостават все повече и повече. Ако не променим нещо бързо, явно е, че никога няма да наваксаме с работата.

Спокойно, както казах, случва се на всекиго. Има начини да повишите продуктивността си. Следващите съвети ще ви помогнат в тази насока. Както винаги, не ви предлагам панацея, а малки хитрости, които имат позитивно въздействие върху работоспособността. Пробвайте, може да имат голям ефект.

Почивайте си

Въпреки, че това изглежда контрапродуктивно към ситуацията, в която се намирате, всъщност не е. Ако спрете работата за пет минути и се поразходите из офиса, ще си прочистите главата и ще си подсилите кръвообращението. Ако пък излезете и навън, можете да глътнете и малко въздух или да се насладите набързо на слънцето. След подобна кратка почивка, ще се почувствате освежени. Сами ще се учудите как една петминутна почивка може да ви вдигне енергийните нива. После работата ще тръгне по-гладко от самосебе си.

Подредете си приоритетите

Когато пристигнете сутрин в офиса, направете си списък с всички важни неща, които трябва да извършите през деня. Подредете ги в реда, в който смятате за правилен. Ако пък нямате време за това, погрижете се за списъка още от предната вечер. Обновявайте и променяйте задачите, според извършеното и новопристигналите задачи. Когато отмятате нещата по списъка, ще придобиете усещането за свършена работа и за приближаване към целта.

Планирайте бъдещето

Ясно е, че при динамиката на днешния бизнес, не е възможно да се правят напълно изчерпателни планове за бъдещето. Но не това е и целта ви. Просто помислете какво искате да свършите през идната година и си направете един файл с тези задачи. Така ще можете често да поглеждате целите си и да ги преследвате упорито. Постарайте се тези цели да бъдат важни за вас и за фирмата, за да можете евентуално да ги ползвате като довод във ваша полза при годишното оценяване на представянето (ако има такова при вас) и като основание за искане на по-висока заплата.

Ходете на работа рано

Както можете да се досетите, офис, който е празен, предполага по-малко изкушения за разсейване и по-спокойна работна атмосфера. Ако си създадете навик да ходите половин или един час преди началото на работното време, ще се уверите, че насаме можете да отметнете толкова работа, колкото за половин ден с колегите наоколо. Спокойната работна обстановка е страхотен фактор за повишаване на личната продуктивност. Да, ще се наложи да жертвате малко от съня си, но пък така може да пропуснете и сутрешните задръствания, които са толкова изнервящи.

Спете достатъчно

Продуктивността е пряко следствие от общата ви кондиция. Ако сте уморени, нервни или разсеяни, работата ще ви спори по-малко. Затова, научете се да си почивате ефективно. Най-вече се постарайте да спите достатъчно. Ако си лягате навреме и сутрин сте бодри, работата ви ще тече много по-гладко и бързо. Това е стил на живот, който изисква някои жертви, но се отразява много добре на професионалната ви продуктивност, в крайна сметка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *