Archive for януари 31, 2014

Петъчен HR и офисен хумор (CL)

Няколко съвета за elevator-pitch

Source: latimesblogs.latimes.com

Source: latimesblogs.latimes.com

Ако си търсите работа, едно от нещата, които непременно трябва да сторите е, да си подготвите „асансьорна реч” (elevator pitch). При това, речта трябва да е добра и уникална. Целта е да имате кратко представяне, което в рамките на 10-20 секунди ви разкрива професионално. Идеята зад всичко това е да можете да си помагате с хората, които срещате, най-вече в откриването на евентуална нова работа.

Да представите в десет или двайсет секунди професионалния си опит и умения може да е стресираща и страшно трудна задача обаче. Тук са събрани накратко съветите на Роузмари Хук, която се изявява като кариерен коуч.

Read more

Харизма – как да я „научим“, ако не ни е вродена

Това любопитно видео има за цел да ви направи по-добри актьори. По-конкретно, фокусът му е върху харизматичността. Тази черта на лидерите, която толкова трудно се дефинира в няколко думи, но която всеки подсъзнателно усеща. Иначе казано, може и да нямате естествена харизма, но това не е пречка, която трябва да ви обезкуражава. Дори и харизмата се оказва, че може да се учи и тренира, ако знаем как. А как точно, ще разберете от лекторката, която нагледно визуализира онова, което иска да ви внуши.

Read more

5 причини да сме без приятели в офиса

friendsЧовекът е такова създание, че непременно се нуждае от социално взаимодействие (някои повече от други). Цялото ни съществуване се гради на простия акт на свързване с хората. А повечето от нас пък, създават социалната тъкан около себе си на работното си място. Срещаме се с тези хора всекидневно. Имаме общи задачи. Опознаваме ги така, както дори семейните им половинки не могат. И това е нормално – заедно прекарваме огромната част от деня.

Какво обаче се случва, ако тези простички социални отношения не сработят за нас? Например, какво става и най-вече, как става така, че може да нямаме приятели в офиса? Някой, който да се усмихне като ни види или да ни пази място на събранието. Случват се такива неща и, когато се случат, офисът става най-нещастното и самотно място за нас на света. Подобна ситуация може да има дори твърде сериозен изход – да напуснем работа.

Но, защо, какво не правим правилно, в нас ли е грешката? Ето някои възможни причини и евентуални подходи за отстраняването им. Read more

В три изречения (XCVIII)

IdiotiАко не се понасяш с никой от колегите си, помисли си защо.

Често отговорът се състои в широкоизвестния факт, че светът е населен с идиоти.

Ако те не са, може би ти си? 😉 *

/* Разбира се, не е възможно да си идиот, ако харесваш този блог…/