Как да откажете на шефа си, без да казвате „не“

Source: resumark.com

Source: resumark.com

Шефът ви иска да захванете нов проект, а вие си мислите „Няма начин”. Може би ситуацията е такава, защото и без друго вече се борите с три проекта, или просто фундаментално не сте съгласни със стратегията му. Разбира се, можете да опитате да се нагърбите с непосилното или да предложите на финала нещо, което клиентът със сигурност не би харесал, но и двата подхода не са никак професионални. Въобще, да отказвате на шефа си може да е много неприятно (особено при властен шеф), но истината е, че това е значително по-добрият вариант от това сами да се вкарате в ситуация, която ще завърши с провал. Тук трикът е да бъдете дипломатични – да изложите мнението си, без да използвате думата „не”. Ето и някои възможности.

Ситуация: Вие наистина нямате време

 

Вместо отговор: „Няма начин, нямам време за това”,

Опитайте: „Бихте ли ми помогнали да приоретизирам списъка с проектите ми?”

Първият вариант изглежда напълно легитимен, когато сте затънали до ушите в работа. Но, той съдържа в себе си опасността да накарате шефа си да мисли, че не можете ясно да подреждате приоритетите си и задачите, които имате за вършене. Затова, запомнете втория вариант – показване, а не казване. С молбата си той да ви помогне с подреждането на важните задачи, показвате върху какво работите, кое е спешно и искате съвет, кое да изоставите, за да подхванете новата задача. Другата полза от този подход е, че демонстрирате с какво сте ангажирани и давате възможност на началника си да прецени кое е по-важно. Така новият проект или ще бъде оставен за по-късно, или ще получите разрешение да изоставите някои от сегашните си задачи, за да подхванете нова.

Ситуация: Не сте съгласни с предлаганата стратегия

 

Вместо: „Не смятам, че това ще свърши работа”.

Опитайте: „Мога ли да предложа друга идея?”

Дори да си мислите, че предлаганата идея е напълно неподходяща за даден клиент, не бъдете твърди в изказванията си, защото това не е плодотворен подход за брейнсторминг на идеи. Опитайте с „Мога ли да предложа друга идея?”. Вариантите тук са два. Шефът ви ще каже „да” или „не”. В първия случай, който съвсем не е невъзможен, шефът ви дава възможност да допринесете с идеи още от самото начало, което означава, че ще вземе предвид предложението ви. Ако чуете „не, ще го направим както казвам”, а вие наистина считате, че това не е печелившият ход за клиента, можете да минете на варианта: „Вижте, разбирам, че не е време за нови идеи, но имам някои много сериозни задръжки и притеснения, като например…”.

Ситуация: Вие просто не искате да го направите

 

Вместо: „Ъ, не.”

Опитайте: „Разбира се.”

Някой трябва да отиде много рано на събитие, някой трябва да остане късно вечерта, за да довърши проекта, някой трябва да отиде до поддоставчика, за да уреди даден въпрос. Независимо дали сте малък екип или просто преживявате трудни времена, идват моменти, когато шефът ви иска нещо повече от вас, отколкото в обичайните случаи. Разбира се, част от вас иска да изкрещи: „По дяволите, не може ли някой друг да го свърши?!?” Но, това не е добра идея. Така ще престанат да ви считат за отборен играч и ще ви помислят за човек, който се поставя над другите и техните нужди. Затова, по-добре е да се отговори с „да” на досадните задачи. Разбира се, все пак има случаи, когато е редно да откажете – ако това ще ви откъсне от важен, спешен и печеливш проект или, ако осъзнавате, че все от вас се иска да се жертвате, а другите не си мръдват пръста. В такива случаи обаче трябва да се обосновете – да посочите на началника си, че последните три пъти все вие правите даденото нещо и че сега искате да свършите нещо друго, по-важно.

Ако все пак винаги вие се оказвате натовареното с работа магаре, не се свенете да си занесете доказателствата за това при следващата годишна оценка на представянето на служителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *