Опасностите от заседяването

Source: intervalstraining.net

Source: intervalstraining.net

Всеки човек, който работи на компютър в офис, се оказва в положение да седи часове наред всеки ден. Истина е, че работата изисква седене на бюро, но продължителното заседяване води след себе си сериозни рискове. Учените са установили, че ежедневното седене може да има твърде сериозни здравословни последици и върху най-здравите от нас.

 

Повишени рискове

Различни проучвания сочат, че продължителните периоди на заседяване могат да увеличат сериозно риска от такива заболявания, като сърдечни болести, диабет и дори някои видове рак евентуално. Колкото по-дълго седим, толкова повече може да съкратим продължителността на живота си.

Редовните упражнения доказано подобряват сърдечносъдовото ни състояние, понижават кръвното и засилват метаболизма. Твърде дългото седене поддържа тялото ни прекалено отпуснато, което не позволява на мускулите да влязат в употреба. В резултат на това, много от функциите на тялото се забавят, което в дългосрочен план, води до здравословни проблеми.

Затлъстяване

Мнозина от нас забелязват, че продължителното заседяване трупа килограми върху нас. От дългото отпускане, тялото ни забавя метаболизма си, калориите се изгарят много по-бавно и повечето от мускулите не се използват. Лесно се установава също, че човек автоматично започва да си похапва междинни закуски, което означава натрупване на празни калории, които не се изразходват. Кариерните амбиции и напрегнатата работа често не позволяват да се сещаме за здравословна храна, което допълнително затормозява тялото. Така, дълго седящите на бюро, често започват да страдат от наднормено тегло.

Колко е „твърде много”?

Типичната офис работа се равнява на поне 8 часа на ден седене, пет дни от седмицата. Като се добави и седенето вкъщи, някои хора седят по над 13 часа на ден. И въпреки че изглежда напълно резонно да си починем на дивана след изморителен ден, това на практика само добавя към часовете на заседяване.

Редовните упражнения през седмицата и леката физическа работа са от централна важност. Освен това, периодичните почивки, в които се разхождаме, също намаляват негативните последици. Затова, имайте за цел да седите по-малко и да използвате мускулите си по-често. На петнайсетина минути ставайте, за да се поразтъпчете, на всеки час поне обиколете офиса, ако нямате по-добра възможност. Ако можете да добавите поне по 30 минути натоварвания или упражнения всеки ден, няма да сгрешите. Ако пък свикнете да работите не на стол, а на голяма топка, вие си правите допълнителна услуга – така тялото ви не може да се отпусне напълно и непрекъснато оказва известно натоварване върху мускулите. Това пък е добре и за стойката и гърба ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *