Вашите въпроси при интервю за работа

Source: caitlinhanzlick.com

Source: caitlinhanzlick.com

Често пишем тук за подготовката за интервю за работа. Обикновено се съсредоточаваме върху въпросите, които трябва да очаквате и върху поведението ви по време на интервюто. Има и друга тема обаче, която сме засягали по-рядко. Тя е за въпросите, които трябва вие да зададете. Давали сме примери, които ни се струват удачни. Същото ще сторим и днес. В крайна сметка е важно да не забравяте, че няма единствено коректни въпроси. По-важно е да имате правилна настройка на мисленето. Затова, приемете трите примера по-долу, като един възможен, но не задължителен вариант.

Каква е историята на компанията?

По-конкретно можете да попитате, колко дълго е била компанията в този бизнес, как се е променила през времето, какви са спецификите на работа в нея, къде има офиси, кой е собственикът и какъв тип хора наема.

Не забравяйте – трябва да сте добре подготвени преди разговора и да сте „си написали домашното”. Важно е въпросите ви да не са твърде базисни. От вас се очаква предварително да сте проучили всичко достъпно за компанията – интернет обикновено предлага достатъчно информация. Вашите въпроси следва да са уточняващи и такива, на които не сте намерили отговорите до момента. Покажете, че знаете достатъчно за фирмата, тоест, че предварително сте се осведомили. Чак след това отбележете, че не сте намерили информация по тази и тази тема, и едва тогава питайте.

Можете ли да ми кажете малко повече за позицията, за която кандидатствам и за свързаните с нея задължения?

Потенциално е възможно интервюиращият да ви е дал вече някакви сведения за вакантното работно място, но именно в края на интервюто е подходящият момент да зададете въпроса.  Разберете какви знания, умения, компетенции и навици са ви необходими, за да заемете успешно свободната позиция. Попитайте и в кой офис ще работите, има ли свързани с работата пътувания в страната и чужбина, какъв е ежедневният характер на работата и има ли потенциал за кариерен растеж.

Как бихте описали фирмената култура?

Повечето хора прекарва сериозно количество време на работното си място. Именно затова е от особено значение да се работи на място, където корпоративната култура е подходяща и съответстваща на личните ценности и разбирания. Например, част от тази култура е фирменото облекло, работното време, пътуванията и т.н.

Понякога интервюиращият сам и без подсещане дава допълнителната информация, от която се нуждаем, друг път, не знае отговорите и ни насочва към конкретен мениджър. Важното обаче си остава да разберете колкото можете повече на интервюто, за да си създадете ясна и точна картина на очакващото ви. Задаването на правилни и смислени въпроси е от голямо значение също и по една друга причина – така демонстрирате, че сте сериозен кандидат, че сте подготвени, че имате активен интерес, а не кандидатствате просто от отчаяние. Именно правилните въпроси от ваша страна могат на финала да наклонят везната във ваша полза, ако интервюиращият се колебае между двама или повече кандидати.

One comment

  1. Отговора на първия въпрос обикновено лесно се намира из интернет и показва ненаписано домашно. По-интересен е въпроса как компанията се справя с разрастване на бизнеса и как реагира при спадове / финансови кризи. Що се отнася до третия въпрос, той е изключително важен, но отговор на него трудно ще получите. Накрая, втория въпрос, аз лично предпочитам да питам при какви условия ще се смята за успешно (да видя имат ли изобщо някакви критерии за оценка на работата) и какво се очаква да се случи след успешното изпълнение на непосредствените задачи (да видя до колко има гъвкавост, или позицията е заключена в длъжностната си характеристика). Разбира се, хубаво е въпросите да се адаптират към информацията, която вече имате за компанията, и нещата, които лично вас ви вълнуват. За което пък съветвам да се замислите, ако всичко в работата е скапано, и само едно е перфектно, кое искате да е то – дали ще изберете висока заплата при скапан шеф, или ще искате добър шеф при лошо възнаграждение, или стига да можете да оцелеете със заплащането и да понасяте шефа, има нещо друго, което ще ви кара да идвате всеки ден. Подредете по важност критериите си за избор и се концентрирайте над най-важното за вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *