Правила при преговори за заплата

Source: ladyinfo.com

Source: ladyinfo.com

Може би си харесвате работата, но ви се струва, че тя не е това, което трябва да бъде от финансова гледна точка? И така, какво правите? Отивате да работите в друга фирма? Или искате от шефа си по-висока заплата?

Способността да се договори по-висока заплата е тънко изкуство, базирано на множество предпоставки. Важно е обаче, преди да „посегнете” към по-висока заплата, да оцените реалистично цената си. Иначе казано, трябва да измислите такова число, което едновременно да ви удовлетвори финансово, но и да бъде достоверно в очите на шефа ви. А сумата следва да е адекватна на опита ви, на средните заплати в бранша, на икономическата обстановка. Естествено, не е достатъчно да установите цената си – трябва и да уговорите началниците си да ви я дадат наистина. Ето и четири неща, които винаги трябва да имате предвид, когато преговаряте за пари.

Не заплашвайте да напуснете

Някои хора смятат, че могат да се наложат, като заплашат, че ще изоставят работата си. Това обаче не е добра идея, дори да имате намерение да се придържате към заплахата си. Целта ви все пак е да „обърнете” шефа си откъм добрата му страна, а не обратното. Ако подходите с агресия или заплахи, има вероятност да го накарате да не отговори благосклонно. Много по-правилен и успешен подход е да му обясните колко харесвате работата си. Накарайте го да повярва, че искате да растете в рамките на компанията. Едва след това му обяснете причините за исканото повишение. Бъдете професионалисти и разкажете всичко ясно и кратко.

Не споменавайте заплати на колеги

Ако разберете, че колега на сходна позиция получава повече от вас, не го споменавайте, като разговаряте с мениджъра си. Може да са налице сериозни причини колегата ви да получава повече. Не е изключено той да е по-образован от вас или да има по-добри компетенции. Не си мислете, че ръководството умишлено ви предлага по-малко пари. Вместо да споменавате чужди заплати в офиса, кажете нещо от типа: „Проучих адекватното заплащане за тази позиция и средното ниво за хора с моя опит и образование е…. Струва ми се, че върша отлична работа и бих искал да обсъдим заплатата ми.”

Не избирайте грешното време

Не поднасяйте искането си за увеличение без предварително обмисляне и ей така, неочаквано. Преценете правилния момент. След като направите предварителното си проучване за нивото на исканата заплата, насрочете си среща с началника си. За тази среща се подгответе сериозно. Например, тренирайте отговори на определени въпроси или забележки. Съставете също така списък на постиженията си за последната една година. Когато шефът ви попита за вашите мотиви, не се колебайте да извадите този списък. Не забравяйте да посочите също, ако не са ви увеличавали заплатата от дълго време насам.

Не се оплаквайте от личните си проблеми

Имате кредит за изплащане? Трябва да ремонтирате апартамента? Искате да пратите детето си в частно училище? Това може и да са сериозни доводи за вас, но за шефа ви те не значат нищо. Дори е възможно той да ви съчувства, но не очаквайте, че това ще е причина да ви повиши заплатата. Въобще, по правило, никой шеф не обича да увеличава заплати. Намерете правилните аргументи, ако искате да успеете в тази трудна мисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *