„Кой е най-големият ви недостатък?“

Source: personalityspirituality.net

Source: personalityspirituality.net

Коя е най-слабата ви страна, кой е най-големият ви недостатък? Този въпрос е един от стандартните въпроси, задавани на интервю по света. Естествено, в България не останахме по-назад и го въведохме бързо също. Как се отговаря правилно? Ето ви една работеща идея.

Не е никак сполучливо да кажете например, че сте „слаб отборен играч”. Никой HR не желае да чува такова нещо, дори вие наистина да мислите, че това е основният ви недостатък. Слабите отборни играчи се вписват зле в повечето екипи и обикновено не се задържат дълго в една компания, освен в редки случаи, когато длъжностната им характеристика не изисква да са част от тийм. Вместо това, опитайте да посочите някаква друга слабост, която обаче съдържа и елемент на силна страна в себе си. Естествено, най-лошият ви вариант е да се хванете на стария трик с „аз съм перфекционист”. Това е най-тлъстата лъжа, която отдавна не минава пред никой HR с поне една година трудов стаж.

Ето ви вариант. „Аз съм нетърпелив човек”. И това си е истинска слабост. Отразява се на работата ви. Но, я се замислете! Нетърпението е и позитив. То ви кара да успявате по-бързо от другите, да си изпълнявате задачите веднага, да не се мотаете. Така всъщност, нетърпението ви носи успех и ви прави в някакъв смисъл по-добри служители. Ако разговаряте със съобразителен човек, той ще се досети, че нетърпението ви може да бъде и полезно. Освен това, ще отбиете въпроса добре и няма да се натресете на потенциален ужасен отговор, който да ви отреже пътя към вакантното място.

Когато ви питат за слабата ви страна, не се правете на ударен, не лъжете грубо, не се преструвайте, че никога не сте чували подобен въпрос и не изпадайте в паника. Дайте сходен на горния отговор и се опитайте да се измъкнете възможно най-сухи от ситуацията. Ако действате предвидливо, вероятно ще успеете. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *