Какво може да направим, за да не изглеждаме като „фирмени пеперуди“

Source: forbes.com

Source: forbes.com

Ако някой рекрутър или HR експерт разглежда автобиографията ви, какво ще види в първите 20 секунди? Имали сте серия от работни позиции по 6 месеца до година и половина? Така има сериозна вероятност да изглеждате като „работна пеперуда”, която не се задържа никъде. А това е лош сигнал, тъй като наемането на нови хора, както и подборът им, струват пари за работодателя. Иначе казано, работодателите харесват повече сериозни хора, които работят на едно място поне няколко години. А вие се си сменяте работата бързо – значи, или не се справяте с работата, или сте конфликтен човек или има някаква друга причина, която говори лошо за вас. Това може въобще да не е вярно, но важното е какво впечатление правите, не каква е реалната истина. Затова, ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да си подобрите изгледа на CV-то.

Промени в компанията

Когато причината да напуснете една фирма са структурни промени в рамките на компанията, или компанията е била закрита, вие не сте виновни, че напускате, но това трябва да бъде обяснено. Дали покрай промените сте били уволнени, или компанията е изчезнала, винаги можете да направите нещо. И то е, да индикирате тези обстоятелства с кратка пояснителна бележка в текста на автобиографията си – непосредствено до датите, които сте посочили, че сте работили за тази фирма.

Консултантски и фрийленсърски услуги

В днешно време не е никакво изключение хората да работят по консултантски проекти или като фрийленсъри, или въобще, по временни договори. Съвременният работен пазар е различен от едно време. Мнозина хора работят на проектна база.

Ако вашият случай е такъв, можете да съберете всички отделни позиции в общо име „консултантска дейност” или нещо подобно и да дадете общ период от време, в който сте работили по този начин. По-надолу в текста може да уточните за кои компании какво сте правили и в кои периоди. Подобни работни позиции се оценяват все по-често по достойнство и могат да ви донесат дори бонуси.

Преформатирайте датите

Вместо да посочвате конкретния месец от годината, когато сте постъпили и напуснали, можете да посочвате само годината. Това създава впечатление, че сте работили цяла година или две на определено място. Малък, но полезен трик.

Похвалете се с постиженията си

В крайна сметка, не можете да направите чудеса с всичко посочено дотук. Затова, ето още един доста полезен номер. Посочете към всяка работна позиция добрите постижения, които имате – спечелени проекти, повишени обороти, спестени разходи за фирмата, всичко, което говори за вашата дейност. Работодателите искат да наемат полезни и инициативни хора и това за тях е по-важно от продължителността на стажа ви в дадена фирма.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *