Животните в офиса – за и против

Source: sxc.hu

Source: sxc.hu

Много „просветени” компании в по-развитите държави окуражават служителите си да взимат своите домашни любимци в офиса. Дори и в България има такива – самият аз съм работил в офис със свободно разхождаща се игуана, която, в чест на истината, беше собственост на целия екип.

Повечето собственици на кучета и котки знаят, че любимците им носят определени бонуси – животните по правило снижават стреса и помагат да релаксираме. Проучвания сочат, че това е валидно и във фирмения живот и снижените нива на стрес около животните се наблюдават и в офисите, където те се разхождат. И това е лесно обяснимо – малцина могат да устоят и да не се усмихнат, при вида на доволно поклащащо опашката си куче или сладка котка, която е заспала върху топлия компютър мъркайки. Само видът на тези безгрижни офисни обитатели може да е достатъчен, за да разведри атмосферата.

Връзки

Всеки собственик на куче знае, че покрай разходките с домашния любимец, се завързват много нови контакти. Същото може да се случи в офиса, особено, ако работите в голяма компания, където не познавате мнозина от хората. Минава някой колега, вижда кучето ви, спира се да го почеше зад ухото, влизате в диалог и хоп, ето едно ново приятелство! В това отношение животните са отлични медиатори. Те помагат за създаване на нови връзки и сплотяване на екипа. Това може да доведе до по-добра екипна работа и по-сериозни резултати.

Лоши страни

Разбира се, животните в офиса не са безпроблемна история. Първо, те трябва да са добре обезпаразитени, чисти и подстригани. Освен това, трябва да са дружелюбни и научени на добри навици, а също и да не са агресивни към хора или други животни. И въпреки това, пак има случаи, които са проблематични. Например, има хора, които страдат от алергии към космите на определени животни или просто изпитват панически страх. Тези теми следва да се обмислят предварително, за да няма ощетени от идеята в офиса да идват животни.

Друг проблем е, че някои кучета и котки имат навика да си точат зъбите и ноктите по  всякакви повърхности. Някои го правят от скука, други по инстинкт. Тоест, трябва да сте напълно сигурни, че симпатичният ви ретривър няма да сдъвче няколко компютърни кабела или да откърти парче от нечие бюро.

Воденето на животни в офиса има предимства и недостатъци. Ако прецените, че предимствата са повече (а те наистина са повече), говорете с началника си и вижте, дали тази практика не може да се въведе и при вас. Поне тестово. Най-благодарни ще бъдат самите животни, които наистина мразят да стоят по цял ден сами вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *