Защо трябва да репетираме и да се подготвяме преди интервю за работа?

Source: german-business-etiquette.com

Source: german-business-etiquette.com

Ако се обърнем към Шекспир, думите му „Целият свят е сцена…” могат да ни помогнат доста, за да си отговорим, защо е нужно да се подготвим за всяко интервю за работа. Когато отивате на интервю или говорите за търсенето си на работа със свои познати, вие определено сте на сцената. Особено при интервюто се очаква, да сте подготвени добре. Да, да сте облечени като професионалисти и да изглеждате спретнато също е важно. По този въпрос хората са единодушни. Странно тогава, защо почти всички се „опъват” на идеята да репетират онова, което смятат да кажат? Нали не мислите, че актьорите в театъра, преди да излязат на сцената, им стига да си облекат костюма? Не това ги прави интересни и запомнящи се след представлението, нали? Затова ли всеки втори твърди, че се представя добре на интервюта и няма смисъл да репетира? Добре, опитайте тогава да отговорите без подготовка на следните въпроси:

„Кажете ми за 10 секунди с какво можете да сте ми полезни! Защо да ви наема?”

„Опишете се в седем думи.”

„Кои са трите ви най-големи постижения на предишната ви позиция?”

„Направете вашия трийсетсекунден „асансьорен питч” (сбито представяне).”

Ще можете ли да отговорите в рамките на зададеното време и без замисляне? Релевантни ли са вашите отговори за евентуалната свободна позиция? Ако не са, то очевидно имате нужда от малко помощ за интервюто и изграждането на вашата „лична марка”. В случай, че не можете да се представите добре и не успявате да предадете ясно уменията си, защо очаквате, че някой ще иска да ви наеме? Затова е добре да седнете и да наизустите всичко това, докато то не започне само да се излива от устата ви, когато я отворите. Точно както правят добрите актьори.

В допълнение, помислете и за взаимоотношенията си с хората. Представете си, че разговорът се насочи към вашата кариера. В обикновен приятелски разговор, можете ли да изразите уникалността на вашия опит? Можете ли да обясните какво правите добре, да споменете служебните си успехи, да кажете какво търсите? Хората, с които общувате, може да са в по-близки отношения с други хора, които да са в състояние да ви предложат работата на мечтите ви. Ако не сте уверени в себе си и в това, което представлявате, рискувате да изпуснете златна възможност.

Истината е, че се иска много подготовка и репетиране, за да се научите да се представяте убедително. Може би е добра идея дори да си наемете треньор, който разбира от тези неща. Но дори и да се придържате към собствените си способности, пак не бива да импровизирате на интервю. Или, нека го кажем по друг начин – можете да си позволите да импровизирате, когато вече сте си научили всичко перфектно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *