Основната грешка при нетуъркинга

Source: authorbestseller.com

Source: authorbestseller.com

Често подчертаваме важността на нетуъркинга за кариерното развитие. Понякога ни обвиняват, че само използваме чужди думи, за да говорим всъщност за „връзки”. Не, нетуъркинг и връзки не е едно и също, поне не и в България. Нетуъркингът е свързване с други професионалисти на човешка и професионална основа. Връзките, от своя страна, са шуробаджанашки процес, при който ни назначават някъде, защото чичо ни е директор на предприятието. Примерно. Разликата е проста, но съществена – нетуъркингът се основава на професионализъм, а връзките, обикновено работят на роднински принцип.

Нетуъркингът би трябвало да е плавен и гладък процес, при който по естествен начин се сближаваме с хора, които могат да са важни за кариерата ни. Често се практикува нетуъркинг на събития, които имат и неформална част – например, питие за гостите, след края на официалната програма. Именно там можете да наблюдавате и хората, които допускат най-голямата грешка в подхода. Как да ги познаем? Просто е. Това са индивиди, които обикалят образувалите се малки групички от хора, представят се тържествено и започват да раздават визитни картички на всички. После обясняват, че те са професионалисти от едикоя си сфера, че търсят работа и, „…ако някой може да ми помогне, много ще съм му задължен”. Това е най-неудачният начин за правене на нетуъркинг.

Гореописаният метод за създаване на контакти е и напълно погрешен. Когато се практикува така, той не води до нищо смислено. След подобно представяне групичката прекъснати в разговора си хора стои и мълчи в неудобство и не знае какво да каже, освен традиционното „Да, благодаря, ще имаме предвид, ако нещо искочи…”. Никой никога не търси повече хора, които са се представили по този начин.

Проблемът е, че хората често възприемат нетуъркинга като точна наука, която предписва серия от „правилни” стъпки. Няма такова нещо. Нетуъркингът е плавно и човешко общуване, при което повече слушате, по-малко говорите и първо създавате базисен контакт, преди да поискате каквато и да е услуга. Процесът е динамичен. Най-добре е да запомните, че това е средство за постигане на цели. Не се „психирайте”, когато правите нетуъркинг, поради мисли за потенциална бъдеща работа. Това е като автобиографията – трябва да е в добра форма, но никога не е единствен фактор за получаване на работа. Основната ви цел следва да е фокусирането върху създаване на естествени връзки с хората. Слушайте ги, влизайте в разговори активно, използвайте силата на езика на тялото. Въобще, дръжте се така, както се държите сред другите ви приятели – без напъване, без опити за следване на твърди правила, без неестествени пози.

Ако правите нетуъркинга правилно, има сериозна вероятност да берете щедри плодове един ден. Но се научете на правилния начин, ако не искате да постигнете обратния ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *