Кадрите в IT бизнеса – най-търсени

Source: mbaessayconsultant.com

Source: mbaessayconsultant.com

Автор: Грета Кунчева

Поради големия брой вакантни IT работни места в много компании, привличането на нови квалифицирани специалисти се оказва истинско предизвикателство за работодателите. Намирането на правилните специалисти често е изключително трудна задача за много компании. Това е и една от причините през последните няколко години да възникнат много агенции за подбор на технически кадри и те до определена степен дирижират търсенето в страната.

Все по-голямо количество от IT подборите преминават през онлайн пространството, но не под формата на обяви в сайтовете за търсене на работа. Програмистите рядко посещават тези сайтове, тъй като добрите кадри са открили отдавна подходяща и интересна работа за себе си и рядко са активната страна при търсенето на работа. Софтуерните инженери, мобилните програмисти, уеб и десктоп разработчиците могат да бъдат открити в професионалните социални мрежи като LinkedIn. Това е мястото, където специалистите по подбор (като мен и колегите ми от JobTiger), ги “заливат с предложения”. Така нареченият „headhunting” е един от най-честите начини за привличане на програмисти. Така например, ако един специалист в продажбите или маркетинга е получил в кариерата си само няколко предложения от агенции/рекрутъри, или в общия случай не му се е случвало и сам търси работа, то със сигурност почти няма компютърен специалист с профил в интернет, който да не е получавал предложения за нова работа.

Какви са причините за това постоянно и продължително търсене?

Известно е, че България става предпочитано място за много чуждестранни компании в IT сектора и телекомуникациите, които настаняват удобно тук центровете си за разработка на продукти или R&D дейността си. Страната ни е предпочитано място и за големи компании в сферата на аутсорсинг услугите в областта на информационните технологии, техническата поддръжка и обслужването на клиенти.

Основната причина за навлизането на тези компании е качествената работна ръка на конкурентни цени и владеенето на чужди езици. Географското положение на страната ни също оказва благоприятно влияние при избора на локация.

През последните няколко години обаче, в България навлязоха много чужди компании и пазарът на труда се оказа твърде малък, за да ги задоволи с достатъчно „количество” качествен персонал. Дори и след появата на множество успешни академии и курсове за обучение на IT специалисти и преквалификация към тази област, отново се усеща глад за IT кадри.

Това е и причината IT специалистите ни в момента да бъдат изключително търсени, ухажвани от HR-и и преследвани чрез социалните мрежи, въпреки че пазарът все още не е „прегрял”.

Кои са най-търсените програмисти в момента?

Напоследък се забелязва голямо търсене на специалисти в разработването на мобилни приложения и мобилни сайтове, както за бизнеса, така и за гейм индустрията. Търсят се програмисти с Java, .NET, PHP, разработчици и администратори – база данни (Database Developers & Admins), QA Automation и софтуерни инженери. Забелязва се увеличено търсене на IT Консултанти – специалисти, със силен професионален опит като програмисти, но умения да комуникират пряко с клиенти и екипи от разработчици и да ги консултират през целия процес по изграждането и интегрирането на крайния продукт.

А какво мислят програмистите за търсенето?

При всекидневната ми и почти неспирна комуникация с IT специалисти, не мога да не си задам въпроа какво е тяхното мнение за множеството свободни позиции. Защото, представете си, че във всеки един момент можете да си намерите нова работа – по-хубава от предишната, по-добре платена, в по-удобен офис, евентуално дори на по-висока позиция.

Наскоро прочетох в известен форум за програмисти мнението на опитен специалист в сферата на системната администрация:

„Всеки ден поне 1-2 рекрутъри ми звънят или пишат и така е поне от 2-3 месеца. Чак ми е писнало да им трия съобщенията.”

Разговарях и с друг специалист, с широки познания в Java програмирането, който обаче от няколко години основно се занимава с project management – преди около година с няколко приятели стартират собствена софтуерна компания. Той разказва, че въпреки различния му профил, предложенията за позиции свързани с програмиране не спират, а мнението му е:

„Поне ако фалирам един ден, просто бих се върнал към Java технологиите – бих започнал да следя последните новости, да чета блогове и бих си набавил най-добрите актуални книги. Смятам, че по този начин до три месеца ще мога да си намеря работа за средно за пазара заплащане, което май е доста добро, за да се живее нормално.”

Специалист от голяма компания разказва, че го търсят често (цитирам: „доста често дори”) с предложения за позиции, които отговарят на профила му на QA Engineer. Tой няма нищо против и винаги отговаря на съобщенията от агенции. За него не е проблем да получава предложения, до момента, в който те са релевантни на опита му и получава цялата информация, която му е необходима за да реши сам дали да предприеме следващата стъпка в кандидатстването.

Според наблюденията ми има няколко типа  – постоянно отворените за нови предложения; специалистите, които биха се интересували от нещо конкретно и чиито интерес можеш да спечелиш само с наистина добро предложение – за промяна или развитие; както и тези, които се дистанцират от целия бум на предложения – не присъстват в професионалните социални мрежи или не контактуват с агенции за подбор.

Във всеки случай, ако сте IT специалист в търсене на работа, с малко късмет и почти без усилия, бихте могли да откриете доста бързо следващата си работа. но това си го знаете вече, нали? Все пак, не пропускайте да засилите присъствието си в професионалните социални мрежи, а ако се чувствате неудовлетворени по някакви причини на настоящото си работно място, обмислете възможността да се обърнете към мен и колегите ми от JobTiger, за да ви предложим най-подходящата от множеството ни специализирани позиции за наши клиенти.

One comment

  1. Иван каза:

    Интересна статия! Аз като програмист мога да потвърдя, че интересът е много голям. Но от известно време си задавам един въпрос – ясно е че сме търсени, но защо след като си намерят служител, голяма част от работодателите го третират зле – без никакво уважение? Голямата борба е да се подпише договор – после служителят се превръща в даденост. Би било доста разумно, ако се влагат повече усилия не само за привличане, но и за задържане на кадри (как мразя тая дума). Почнеш ли някъде работа се очакват чудеса – да направиш сайт за 10 мин, да оправиш всички бъгове, създадени от бившият девелопер Петко, да стоиш по 25 часа в офиса, да ходиш по вода и т.н. Не го разбирам… Иначе да, търсене има!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *