Има ли смисъл да си сменяме кариерната пътека?

Source: careeralley.com

Source: careeralley.com

Има ли наистина смисъл, да си сменяме кариерната пътека в тези трудни икономически времена? По принцип, няма нищо лошо да обмислите подобен ход. Но пък винаги има сериозни доводи да си останете там, където сте в момента. В добри времена, карирерното ви развитие може да тръгне нагоре и тогава е разумно да останете, където сте, за да се възползвате от акумулираната енергия и посока на движение, за да се изкачите по кариерната стълбичка. В трудни икономически условия, каквито имаме в момента, често също се налага да останете, където сте, защото има по-малко отворени свободни позиции по принцип и няма да е лесно да откриете ново поприще, което, едновременно да ви удовлетворява, а и да е в друга плоскост, с повече отворени работни места. Решаващият фактор при този тип избор сте самите вие.

Ако смятате, че трябва да промените кариерата, си, то следва да измислите, как да изглежда новата. За да сме напълно наясно, нека го кажем – да сменяш кариерната писта не е като да сменяш работата. В HR бранша можете да се нагледате на лоши кандидатури, именно в тази ниша – където хората се опитват да си сменят типа работа. Тъй като повечето от тях „не са си написали домашното”, действат на принципа, „все ще изскочи нещо”. Затова, ако в момента имате работа, най-добре е да останете където сте и да помислите, какво искате да правите и как ще го постигнете. Когато направите избора си, следва да измислите, какви последващи стъпки трябва да се предприемат. Например, един варинт в този момент е да останете именно където сте и да се позиционирате за преход на нов тип работа. Някои нови кариери изискват нов тип образование, нови познания или цял куп други компетенции, които са от голямо значение, а вие не ги притежавате. След като изградите концепция, вече можете да планирате финансово, дали всичко това ви изнася, да се сдобиете с новите познания и същевременно да си останете на мястото, на което сте, докато дойде времето за промяната. Когато направите всичко това, ще имате реална възможност да стартирате търсене, което да е ефективно. Освен това е добре да се настроите, че чакането може да се окаже по-дълго от планираното и досега преживяното от вас. Това е просто страничен ефект на трудната икономическа обстановка.

Стартирането на нова кариера може да е лоша, но може да е и чудесна идея. Общо взето, от вас зависи до голяма степен, как ще се получат нещата накрая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *