4 общи правила за CV-то

Source: southsidebeerfest.org

Source: southsidebeerfest.org

Има някои правила за CV-то, които е добре да следвате. Те са продукт на здравия разум и съобразяването с хората и техниката. Да, следването на тези правила може да ви лиши от възможността да се представите много артистично, но пък най-вероятно ще ви помогне да получите желаното внимание и да бъдете оценени според способностите ви. Ето ги и самите правила:

Използвайте стандартни шрифтове

Придържайте се към широко разпространените Arial, Times New Roman или Helvetica. Има вероятност, ако се изкушите да ползвате по-нестандартни шрифтове, компютърът на HR експерта или рекрутъра, да не разполага с тях и да не може да отвори автобиографията ви. Тоест, вашето CV ще остане непрочетено, което автоматично ви декласира от надпреварата.

Бъдете предпазливи с функцията Clip Art или с използването на цветове и орнаменти

Черно-белите принтери и скенери ще сведат всичко това до сивата гама. Да не говорим, че някои скенери предават орнаменталният дизайн като пълна каша. Освен това, никога не знаете как ще реагира един HR на вашите цветенца или финтифлюшки по автобиографията ви. Ако много държите да сте креативни и сте в този тип бизнес, можете да предадете лично артистично хартиено копие на някой рекрутър, но се постарайте да му изпратите и едно стандартно CV по електронната поща.

Избягвайте темплейтите

Някои темплейти в Word „давят” компютрите и скенерите. А и твърде много хора използват темплейти, което значи, че вашият документ няма особено да се отличава от другите.

Направете CV-то си приятно и лесно за очите

Някъде по веригата, вашият текст ще бъде четен от човешко същество. Затова, запазете си bold и italic шрифтовете и подчертаванията само за най-важните акценти. Използвайте ги според някакъв логичен ред и рядко. Изберете шрифт Times New Roman от поне 11 пункта или Arial и Helvetica от поне 10 пункта.

При автобиографиите, основното е съдържанието. Уверете се, че сте направили необходимото, за да може стилът ви да не задушава съдържанието, а да го подчертава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *