Седем грешки при търсенето на работа

Source: comerecommended.com

Търсите нова работа, но все не получавате онези обаждания, които да ви зарадват? Може вината да е ваша. Има някои лесно отстраними грешки, които търсещите работа допускат. Ето няколко от тях:

1.Безцелното търсене

Ако просто разпращате CV-то си, без да имате ясна представа каква е перфектната работа за вас, просто губите ценно време. Затова, преди да пратите следващата автобиография, седнете и ясно дефинирайте какъв тип работа и каква позиция търсите. Така ще стесните периметъра, в който да търсите и ще направите CV-то си подходящо изглеждащо за дадената позиция.

2.Лоши навици при интервюиране

Имате ли такива? Например, смятате ли, че е ОК да се обръщате към интервюиращия на „ти”? А „потъвате” ли в стола, на който седите по време на интервю? Ако е така, научете си урока – разберете какво казва езикът на тялото ви и се запознайте с правилните начини за обръщение в бизнес средите. Без тези неща, просто няма как да изпъкнете като професионалист и сериозен кандидат.

3.Говорите лошо за предишните си работодатели

Мнозина кандидати за работа биват конфронтирани с въпроса „Защо напуснахте предишния си работодател?” И, макар да ви се иска да кажете, че предишният ви шеф е бил скапаняк, не го правете – мястото и ситуацията не са подходящи. Просто кажете, че сте търсили нови перспективи и хоризонти за израстване.

4.Не ходите на изложения като „Национални дни на кариерата”

Кариерните форуми от горения тип са идеално място да си намерите нова работа и да завържете нетуъркинг контакти. Почти всички изложители си търсят нови кадри и няма причина да пропускате такъв тип важни събития, без много основателен повод.

5.Носите се небрежно

На интервюта за разговор, интервюиращият ви оценява по ред параметри. Един от тях е именно облеклото. Ако не се обличате делово и сериозно, шансът да ви наемат е малък. Разбира се, има професии, където това не важи особено – главно в IT и рекламната сфера.

6.Не се занимавате с последващи контакти

Не един и двама кондидати за назначение пропускат да проследят развитието на нещата, след едно интервю за работа. За да сте сигурни, че сте се запечатали в паметта на HR специалиста, не забравяйте, да изпратите напомнящ благодарствен мейл след интервюто, с който да изкажете благодарност за отделеното време и внимание и да препотвърдите силния си интерес към позицията.

7.Изпращате свръхдълги автобиографии

Не е изключено кариерният ви път да е дълъг и забележителен. И дори да ви се струва важно, да споделите всичките си професионални постижения, не си позволявайте да прекалявате с обема. Фокусирайте се върху акцентите и наблегнете на позициите, които имат отношение към мястото, за което кандидатствате – така ще поберете текста на две, максимум три страници.

Както виждате, има много и различни начини да „оплескате” нещата. Хубавото в случая е, че всички грешки могат лесно да бъдат избегнати, ако си дадете сметка за тях навреме. Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *