Предимствата на велосипеда (и някои недостатъци)

Source: businessinsider.com

Source: businessinsider.com

Обмисляли ли сте някога алтернативни варианти за придвижване до офиса? Например, с колело? Ако не сте, сторете го. Има много позитиви, да не говорим, че е по-здравословно. Нека да видим…

Значи, както казахме, а и сами знаете, карането на колело е здравословно. Като оставим това настрани, с цялата работа ще си направите сериозна дългосрочна услуга. Например, ако карате средно половин час, ще изгорите над 800 калории. Това е доста сериозно количество енергия – например, два шоколадови десерта или един обилен сандвич с бекон. Ако предпочетете колата, тази стойност ще е само около 130 изразходени калории – половината от тях в „образуване на нерви”, половината, в псуване.

Освен това, ще си спестите задръстванията, които, в много от големите градове на страната, са просто ужасяващи сутрин и вечер. Ако имате късмет, не е изключено да се занесете до офиса и доста по-бързо по този начин.

Разбира се, карането на колело е страшно икономично. Ако вече притежавате такова, нямате никакви сериозни последващи разходи. При днешните цени на горивата, това си е сериозно предимство за джоба ви.

Докато карате колело, се разсънвате хубаво, раздвижвате кръвта си и така, когато пристигнете в офиса, вече сте готови за работни подвизи, а не се прозявате тежко, с реална опасност да ви се откачи долната мандибула.

Решавате с един удар също и въпроса с паркирането. Дори и да не сте жертва на сини и зелени зони, най-вероятно сутрин пак изпитвате затруднения да си намерите място, където да „прислоните морни гуми”. Само, който не е бил в тази ситуация, не знае каква досада е търсенето на свободно паркомясто.

Карането на колело има и една допълнителна чудесна черта, която мнозина пропускат. С велосипеда се лишавате от съмнителната радост да се душите с другите си съграждани в градския транспорт, ако ползвате такъв. През всеки сезон, но особено подчертано през лятото, българинът понамирисва подозрително. Ако и вие сте забелязали тази особеност на пътуването в градската мрежа, значи знаете за какво става дума и колко е неприятно.

Е, за финал, трябва да сме честни. Колелото не е само куп радости. Ако сте мъж, може да си повредите простата при повече въртене на педалите. Освен това, в град като София, реално рискувате живота си, поради липса на велоалеи. А и не е добре човек да пристига в офиса потен като болно прасе, но, какво да се прави…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *