Как да предпазим зрението си в работата?

Source: highgatepeople.co.uk

Повечето офисни длъжности в днешни дни са пред (или, по-точно казано – зад) компютъра. Това означава сериозно напрежение за очите ви на ежедневна база. Затова, редно е да се погрижите за тези толкова важни органи, следвайки няколко прости съвета.

Почивайте

Това, вероятно, е най-простият, но и най-ефикасен съвет.  На 50 минути работа си взимайте 10 минути почивка от компютъра. Можете да се разходите из офиса или кафетерията на офиса, или да правите нещо друго, което не натоварва очите ви. Още по-полезна е активната отмора. И друг път сме го казвали – ако имате възможност, в тази почивка, гледайте надалече, фокусирайки се върху нещо зелено, в идеалния случай, природни гледки. Ако от прозорците на офиса ви се разкрива пищна природна картина, възползвайте се непременно. Това е балсам за очите ви.

Витамини и хранителни добавки

Пийте си витамините, а ако се чувствате напрегнати в очите, потърсете витамини специално за очи – има и такива. Същото важи за хранителни добавки, от типа на екстракт от боровинки или нещо друго, което ви посъветва вашият лекар.

Капки за очи

Една от причините за дискомфорт в очите е така нареченият „синдром на сухото око”. Очите ви просто не изработват достатъчно „смазочна течност”, изсъхват и започват да ви смъдят от постоянното втренчване в екрана. Има множество капки, които съвсем безопасно и безвредно решават този проблем. Но, най-добре е първо да се консултирате с лекар. Възможно е изкуствените сълзи да са напълно достатъчни във вашия случай.

Преглеждайте си очите редовно

Почти всеки развива с времето някакъв проблем с очите – късогледство, далекогледство, астигматизъм или нещо друго. Преглеждайте се редовно, особено, ако вече носите очила. Ако работите с очила, които не са напълно точно съответстващи на вашия диоптър, дори и с отклонение само от 0.25 диоптъра, вие вече затормозявате очите си. Затова, преглеждайте се редовно, за да знаете очния си статус.

Носете предпазни средства

Ако не работите пред компютър, може работата ви да изисква предпазни средства, от типа на специални очила. Особено силно важи това за строителни работници и хора в дървообработвателната и химическата индустрия. Ако има опасност при работата ви нещо да попадне в очите ви, непременно се защитете с подходящите средства навреме.

И един бонус съвет. Прегледайте си настройките на монитора. Повечето хора работят с „избушени” цветове и прекомерна яркост на екрана, които не само не са нужни, но и мъчат очите непрестанно. По-приглушените цветове и намалената яркост могат да се окажат напълно достатъчни, за да спрете да се измъчвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *