Невербалната комуникация при интервю за работа – съвети

Source: ehow.com

По време на интервю за работа, очевидно има много неща, за които трябва да внимавате. Правилните отговори обаче са само едно от тях. Спретнатият външен вид е друго. Но също толкова важно е да сте на ниво с невербалната си комуникация.

Невербалната комуникация е изключително важен аспект от общуването, особено при процес, като интервюто за работа. С положението на тялото и крайниците си, с погледа си, с жестовете си, вие изпращате цял набор от съобщения на интервюиращия. За съжаление, невербалната комуникация е подсъзнателна и обикновено се искат известен тренинг и познания, за да се научите да се контролирате в тази насока.  Ето и няколко кратки съвета, които могат да ви улеснят.

Координирайте вербалната и невербалната си комуникация

Ако езикът ви казва едно, а тялото ви друго, или ще объркате интервюиращия, или ще го накарате да си мисли, че лъжете. Например – интервюират ви за сериозна мениджърска позиция. Твърдите, че имате богат опит и познания. Важно е и излъчването ви да е такова обаче. Ако изглеждате стеснителни, свити и несигурни, едва ли ще ви повярват. Трябва да излъчвате увереност (без да прекалявате) и решителност.

Практикувайте

Добре е да се упражнявате преди интервюто. Отлична възможност е, ако можете да си направите видеозапис и после се анализирате. Какви комуникационни сигнали подавате? Какво излъчват тялото и стойката ви? Ако установите, че има несъвпадение между думите ви и невербалните ви сигнали, постарайте се да се научите да се контролирате.

Внимавайте с ръцете

За повечето нетренирани хора е голям проблем да си контролират ръцете по време на речи или интервюта за работа. Това е обяснимо. Не си играйте с ръцете си, не си пипайте косата или лицето ненужно. Това издава напрежение. А напрежението се тълкува от интервюиращия като знак за несигурност или възможна лъжа. Също така, не си кръстосвайте ръцете пред гърдите, докато говорите. Взеизвестно е, че тази поза означава „затворен, заключен”. Силен сигнал е, че се чувствате дискомфортно и искате да се предпазите или да скриете нещо. Един вариант е да си държите ръцете в скута, друг е да ги отпуснете спокойно покрай тялото си. Но, има и по-добри варианти. Ръцете са мощен инструмент за комуникиране, ако знаете как. Научете се да си служите с тях, да ги използвате, за да подчертавате своите изказвания. Гледайте видеозаписи с известни световни политици или обществени лидери и си отбелязвайте какво правят те, докато говорят. Същевременно, внимавайте да не прекалите с употребата на ръцете, защото това е разсейващо и досадно. Важно е да уцелите мярката.

Разчитайте невербалните сигнали на интервюиращия

Не е достатъчно да внимавате само за собствената си невербална комуникация. В разговора сте поне двама, затова се научете да четете сигналите на HR експерта или рекрутъра. Ако той се дърпа назад и изглежда смутен, може да сте навлезли в личното му пространство, което не е добре. Има обаче фини разлики – възможно е интервюиращият просто да се отпуска назад, защото се чувства комфортно с вас и е доволен от разговора. Следете лицето му и жестовоте му, за да установите кое от двете е всъщност. Ако човекът срещу вас изглежда нетърпелив или объркан, може би не е получил достатъчно ясна информация от вас и очаква по-конкретни отговори.

Невербалната комуникация е изкуство и наука едновременно. Не е лесно да се справите на тази плоскост, но не е невъзможно. Въпрос на тренировки и желание да се научите е. А пък си струва – добрите невербални комуникатори постигат много по-лесно и убедително целите си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *