Малки мотивационни трикове за работното място

Source: inc.com

Никой не може да ви мотивира, освен самите вие. Затова, не очаквайте този текст да ви реши проблемите и да ви мотивира. Той просто ще ви даде няколко полезни съвета, как да се самомотивирате. Препоръките са простички, но ще ви облекчат на работното място, ако ги следвате.

10 минути пауза на всеки 50 минути работа

Да се почива за кратко, след интензивна работа, е наистина полезно и релаксиращо. Дори и машините не могат да работят ефективно без почивка. Затова, опитайте да почивате по 10 минути на всеки 50 минути интензивна работа. Това ще прогони монотонността и ще ви отпусне. Добра идея е през тези десет минути да не стоите пред компютъра, а още по-добра идея е да гледате в далечината, фокусирайки се върху нещо зелено – планина, дървета, поляни (ако, разбира се, имате такива наоколо). Това отморява очите ви, които се стресират от постоянното зяпане в монитора.

Използвайте десетте си минути разумно

Как да използвате тази кратка почивка? Какво смислено и отпускащо можете да направите. Тук следват примери, които могат да ви помогнат да си отговорите. За гледането надалече и в нещо зелено, споменахме още в началото. Какво още можете да правите?

Прегледайте какво сте свършили

Добре е да прегледате какво сте сторили през напрегнатите 50 минути работа. Особено полезно е да си имате списък „неща за вършене” и да си отмятате в него свършените задачи. Действа мотивиращо да видите, че сте свършили много работа.

Прочетете нещо интересно или смешно

В интернет е пълно с интересни неща. Прочетете някоя вдъхновяваща статия, или изгледайте половин лекция от серията TED. А може, просто да разгледате смешни картинки или карикатури. Важното е да се разсеете от онова, което вършите.

Отидете до кухнята или кафетерията на фирмата

Вземете си чаша чай или кафе, обменете няколко думи с колегите. Дори и да не ви се пие кафе, можете да отидете, да си измиете чашата от вече изпитото кафе. Смисълът е в това, че подобни рутинни дейности ви разсейват и ви разтоварват мозъка.

Почистете си бюрото

Това звучи странно. Но помага. Ако вече сте се демотивирали, вероятно бюрото ви е отрупано с книжа и е разхвърляно. Тази суматоха на работното място затруднява работния процес и ви създава подсъзнателното усещане, че сте оплели в голяма каша и няма измъкване. Разчистеното и подредено бюро ще ви подейства мотивиращо, поне за кратък период от време. А и ще ви облекчи работата след това.

Две неща за финал. Старайте се да спазвате десетминутната почивка – нито да я пропускате, нито да я удължавате. Освен това, ако имате сериозни и дълбоки проблеми с мотивацията, горните съвети няма да помогнат. Те са просто малки трикове, с които да напомпате кислород в мозъка си и да се стегнете за няколко часа. Големите проблеми изискват други, големи, решения. Дано не стигате дотам обаче.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *