Как да получите работа, за която не сте квалифицирани?

Source: maximumpc.com

Ситуация – виждате обява за работата на мечтите ви. Веднага сядате, подготвяте добре изглеждащо CV и убедително мотивационно писмо. Обяснявате в документите си, че имате „умения, които лесно могат да се прехвърлят в друга област” и демонстрирате завиден ентусиазъм. С какво ви възнаграждава всичко това? Отказ. Защо? Нали уменията ви могат да се пренесат в друга област, нали имате безкрайна страст да правите точно това, нали давате най-доброто от себе си? Каква е причината да получите отказ?

Причината е, че сте неквалифицирани. Уменията, за които говорите, означават „Аз нямам опит в тази сфера, но вярвам, че ще се справя бързо, затова, моля, направете ми услуга, поканете ме на интервю”. Не, няма да стане. Работодателят търси човек, който перфектно се вписва в описанието и не търси хора, на които да прави услуги. Той иска да открие професионалист, който да върши дадената работа. Човек, който има доказан опит в дадената сфера и е постигнал вече успехи. Човек, който не трябва тепърва да бъде обучаван как се правят нещата.

Да, но нали постоянно чуваме за хора, които са си сменили кариерата? Защо при тях това функционира, а при вас не?

Причината, в общия случай, е проста. Те не разчитат на случайността, а се занимават усилено с нетуъркинг. Някой уважаван в индустрията човек ги е препоръчал на когото трябва, някой, чието мнение тежи. Обикновено нещата стават така. При отговорния мениджър отива или се обажда същият този уважаван колега и казва: „Разбирам, че търсите експерт по XYZ. Познавам един, който е перфектен за позицията. И, преди да попиташ, той не е квалифициран, но пък има отлични качества и умения, а и се учи бързо. Освен това, демонстрира страст към материята, каквато трудно ще намериш у друг. Ако на мен ми трябваше човек за такава позиция, щях непременно да го наема. Отдели десет минути и го изслушай, моля те”.

Професионалстите, които се познават, си имат доверие и си правят подобни услуги. Когато някой ти е „постлал” пътя по подобен начин, вече имаш големи шансове да бъдеш интервюиран и дори нает. Казвам ви го от опит. Имаме такъв/такава колега в офиса, който/която си смени изцяло сферата на дейност, идвайки при нас. Той/тя беше препоръчан по подобен начин и получи шанса да се докаже. Препоръката се оказа надеждна, колегата се реализира отлично и бързо придоби експертни познания в областта, в която беше назначен/назначена.

Изводът е прост и очевиден – поддържайте широки нетуъркинг контакти и не се срамувайте да ги ползвате. Разбира се, ако сте сигурни, че сте правилните хора за даденото място. Защото, ако „издъните” перпоръчващия ви, втори шанс няма да получите, а и ще загубите един ценен човек от списъка ви с доверени професионалисти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *