6 съвета за мотивационното писмо

Source: ehow.com

Да се „доизкусуряват” дребните детайли е занимание, което в света на бизнеса, може да се отплати многократно за вложените време и усилия. Това се отнася с особена сила за мотивационните писма, при кандидатстване за работа. Има набор от „златни” правила, които е добре да следвате, докато съставяте този тип документ и е важно да се уверите, че не сте пропуснали някое от тях, преди да натиснете бутона send.

Мотивационното писмо следва да се разглежда като всяка друга важна бизнес кореспонденция. Тоест, да има професионално излъчване, професионален тон и да бъде грамотно написано. През цялото време, докато го съставяте, е добре да си давате сметка, че с това писмо целите да спечелите дадена позиция, а не да я загубите. Писмото трябва да прикове вниманието на четящия го и да го остави накрая с усещането, че общува с делови професионалист. Затова, преди да го пратите, проверете, дали сте спазили правилата, изброени по-долу.

Избягвайте немарливото структуриране

Визуално, писмото трябва да изглежда стегнато и последователно, а съдържанието трябва да се отличава с отчетливост. С този документ обикновено правите първото истинско впечатление на рекрутиращия. Постарайте се да използвате четлив шрифт, достатъчни полета и ясен език. Ако не успеете да грабнете вниманието на човека отсреща, вероятността да бъдете поканени на интервю, е минимална.

Избягвайте нерелевантните умения и компетенции

Някои хора се опитват да превърнат мотивационното си писмо в разширен вариант на автобиографията си. Това не е правилният подход. Всяко изречение, което сте написали в писмото, трябва да бъде подложено на два въпроса. Добавя ли нещо към моята кандидатура това изречение? Мога ли да предам в пълна степен компетенциите и амбициите си, без да използвам това изречение? Ако си отговорите с „не” на първия и с „да” на втория, вероятно изречението няма място в кандидатурата ви. Ако ще посочвате компетенции и умения, постарайте се да подберете само онези, които са наистина значими и адекватни на позицията, за която кандидатствате. „Мога да си служа с Word” например, не е от този тип компетенции. Добавянето на ненужна информация почти сигурно ще ви изиграе лоша шега.

Не забравяйте да посочите лице за контакт

Пропускайки да посочите базисна информация, като „лице за контакт”, е сигнал за рекрутъра или HR специалиста, че не мислите за детайлите.Така писмото ви може да се разнася из целия офис и да не е ясно, за кого е предназначено.

Ако в обявата не е посочено „лице за контакт”, можете да се окажете в малко затруднена ситуация, по отношение на този съвет. Затова, напрегнете се малко и позвънете в компанията, за да разберете кой е човекът, с когото трябва да се свържете. И особено внимавайте да изпишете името му правилно, а също, и позицията му. Нищо не дразни четящия така, както грешка в името или позицията му.

Уверете се, че имате правилния адрес

В интернет е пълно с грешки, тъй като по правило, текстовете там не минават през коректор или редактор. Това означава, че е възможно да има грешка в адреса за кореспонденция. Посетете сайта на компанията, за която кандидатствате и вижте на място, дали посоченият адрес е коректен.

Не използвайте непрофесионален дизайн

Бизнес форматирането означава да използвате такива елементи, като настояща дата, лице за контакт, адрес на компанията, „относно/Re:”, референтен номер, ако такъв е посочен в обявата, поздрав към конкретния човек, подпис. Тези неща не са дреболии, не го забравяйте.

Проверете си правописа

Няма да се уморим да повтаряме, че правописът е драматично важен за успеха. Ако наблъскате писмото си с правописни грешки и попаднете на човек като мен, примерно, спокойно можете да се простите с идеята за назначението. Да, дори и аз не уцелвам винаги точното място на запетайките, защото има около седем милиона правила за тях, но да пишете „инжИнер” и „гУсподин” е просто неприемливо. Принципът е прост – ако един човек не е в състояние да се научи да пише грамотно, вероятно има и други дефицити. А това е лош сигнал за всеки работодател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *