Силата на едно „Благодаря” – необходимо ли е използването на благодарствено писмо при кандидатстване за работа?

Автор: Грета Кунчева

Source: hillfootsrfc.com

В работата ми като рекрутър, доста рядко съм получавала благодарствени писма след интервю. Ако трябва да бъда честна, не е често срещано явление да ти благодарят по този начин.

Но последният човек, чието благодарствено писмо бях помолена да предам на работодател, беше назначен. Затова не мога да не се запитам каква точно е тежестта на едно „благодаря” изпратено след интервюто?

Всъщност, независимо какъв вид работа или каква позиция търсите, изпращането на благодарствено писмо след интервю със сигурност ще ви помогне да се отличите от другите кандидати.

Представете си, че последното ви интервю е протекло изключително добре, позицията ви подхожда идеално и хората, с които сте говорили, са ви направили много добро впечатление. Сега много искате тази работа и изгаряте от нетърпение да ви направят предложение. Но сигурни ли сте, че интервюиращите са усетили вашето вълнение? Едно благодарствено писмо може да потвърди интереса ви и да ви изпрати крачка напред към мечтаната работа!

Благодарете на първо място за отделеното време и възможността да се срещнете и запознаете. Много е важно личното отношение, за това „Уважаеми г-н Директор на Човешки ресурси” не би свършило работа – обърнете се по име.

Тук е моментът, в който потвърждавате интереса си към позицията и наблягате още един път след разговора, защо точно вие сте човекът за дадената работа. Изтъкнете своите професионални качества и опит, които биха ви помогнали в работата. Не трябва да преписвате мотивационното си писмо, целта е да потвърдите, че продължавате да проявявате интерес.

Използвайте края, за да споделите очакванията си за обратна връзка от срещата.

Сега е времето да започнете да изпращате благодарствени писма, дори и да не сте използвали тази практика в миналото. Тези няколко изречения сами по себе си едва ли биха ви осигурили мястото, но със сигурност са приятен комплимент, който показва силна мотивация и няма да остане незабелязан!

 

One comment

  1. Иван Беловеждов каза:

    Преди няколко месеца бях на интервю в една финансова небанкова кредитна компания, беше ми обещано да ми дадат обратна връзка независимо от решението за продължаването ми на следващ етап от конкурсната процедура, който трябваше да се проведе след две седмици.
    Още на следващият ден след интервюто изпратих благодарствен имейл, за проявеният интерес към моята кандидатура, още веднъж изтъкнах, че вярвам, че със близо 6 годишният си опит на релевантна от търсената от мен позиция ще съм полезен за компанията както с опитът си, така и с нови идеи.
    Нямаше и 5 минути след това, и получих обратният, че вече са се спряли на друг кандидат с по-добра от моята квалификация, но само 3 дни след това се появи същата обява в същият сайт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *