Позитивно за търсенето на работа

Source: myyouthcareer

Автор: Грета Кунчева

Търсенето на вашата следваща работа започва с вас. И завършва с вас. Вие играете главната роля в тази пиеса и за крайния резултат е важно на първо място вашето представяне.

Прекалено много сме написали за документите при кандидатстване за работа и за това как те да ви представят по най-успешния начин. (Малко преговор за автобиографията и мотивационното писмо).  Затова, тук ще поговорим за отношението ни към процеса на търсене и защо е от значение да бъдем позитивни.

Всъщност, едно от ключовите умения, които трябва да придобием, за да сме успешни в търсенето на работа, е мотивацията. Не бива да допускате да бъдете водени от неприятната мисъл, че в момента сте без работа, дори напротив, трябва да оползотворите това свободно време за себе си, за развиване на нови умения, преосмисляне професионалния си план и бъдещите си желания.

В днешно време откриването на подходящата следваща работа може да отнеме месеци. И не защото проблемът е в нас, а защото такъв е пазарът – конкуренцията е голяма. Безкрайното изпращане на автобиографии, попълване на онлайн форми за кандидатстване, явяване на интервюта и чакане би могло дори незабелязано да породи у нас неувереност и негативно отношение към целия процес. Това от своя страна лесно може да бъде извадено наяве под стреса на въпросите на интервюиращите по време на интервю.

Но, както обичаме да казваме в JobTiger – търсенето на работа е работа на пълен работен ден. Вършете я добре! Не се отказвайте и не й позволявайте да ви досажда. Тук е моментът да бъдете сериозни и да не се предавате. А как да стане това?

С постоянство. Ето някои от основните стъпки, които трябва да се превърнат във ваше ежедневие, когато активно търсите следващото си предизвикателство:

  • Направете си списък с предпочитаните от вас работодатели.
  • Отделяйте по няколко часа на ден за разглеждане на сайтовете за обяви за работа, професионалните социални мрежи и кариерните секции в  страниците на избраните работодатели.
  • Изготвяйте документите си индивидуално за всяка позиция, за която кандидатствате.
  • Следете статуса на Вашата кандидатура – чрез имейл или телефонен разговор.
  • Подготвяйте се добре преди всяко интервю – прочетете обявата, по която сте кандидатсвали, запознайте се с компанията.
  • Изпращайте благодарствено писмо след интервю за дадена позиция.
  • Отделете време за изграждането на взаимоотношения с потенциални работодатели и нетуъркинг.

Много важна е гледната ви точка, що се отнася до неуспеха. Това е един от най-демотивиращите фактори. И какво като сте се явили на пет интервюта и не сте били избрани за нито една от позициите? Не трябва да гледате на неуспеха като на провал, а като крачка напред. Може да го приемете като обратна връзка за това, което правите, да промените стратегията си и да опитате отново. Може би не сте успели, защото сте използвали погрешен подход, а когато го промените – да сте по-силни.

Търсенето на работа не е лесно занимание и със сигурност е достатъчно емоционално. Но както всичко друго, трябва да се опитаме да извлечем максимално много и да се справим най-добре. Ако не получите определена длъжност, останете фокусирани върху задачата да намерите подходящото работно място и продължете търсенето без отчаяние. Рекрутърите и HR мениджърите надушват отчаянието като развалена риба и бягат от него много далече. Отчаяният кандидат никога не е харесван кандидат – за никоя позиция.

One comment

  1. Лиляна Лачева каза:

    Много ми хареса публикацията.Имах необходимост , защото от осем месеца се лутам из шамарите на действителността.При мен като , че ли позитивното мислене и нагласа действа точно обратното.От малък град съм и възможностите са свити до минимум.До сега колкото пъти си представях , че ще получа работата,за която съм кандидатствала, винаги ставаше точно обратното.Незнам къде греша и как да формулирам мислите си.Ще приема приятелски съвет,за да се науча.Желая здраве и късмет на всички:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *