„Кой е основният ви недостатък?“ – стратегия за правилен отговор

Source: Getty Images

Неведнъж сме споделяли, че сред стандартните въпроси по време на интервю за работа е и този – „Кажете, кой е най-големият ви недостатък?”. Казвали сме също, че тук се иска честност, но и известен психологизъм при отговора. И също така сме посочвали, че отговорът „Ох, ами, как да ви кажа, аз съм ужасен работохолик, това е основният ми недостатък” е ужасно куц вариант, който ще ви гарантира пълен провал на интервюто (освен, ако не ви интервюира някой HR без три дни опит).

Сетих се за тази тема, след като попаднах на един материал, в който една дама се оплаква, че последните три интервюта, на които се е явила, не са довели до желания резултат. Тя изразява съмнение, че вероятно сама си е навредила, като е отговорила на въпроса за недостатъка по следния начин: „Бях напълно откровена и казах, че не търпя глупостта и понякога показвам фрустрацията си, когато колеги правят глупави грешки”. Следват някои експертни съвети към въпросната дама, които в резюме ще ви разкажа, добавяйки това-онова към темата.

Очевидно е, че тук има проблем. Дамата вероятно не е била назначена никъде, именно поради честния си и непремерен отговор. Потенциалните работодатели са се паникьосали, че има вероятност да наемат невротичка с перфекционистки уклон, която внася напрежение в екипа. И това е напълно разбираемо – дори и да сте мотивирани от добри намерения и да показвате перфекционизъм в работата, едно от важните условия да се впишете в един екип е, като поддържате отношения на разбирателство с колегите си. Мениджърите не искат да си вкарват таралеж в гащите, като наемат конфликтни хора.

HR хората задават поведенчески въпроси, за да „влязат” в главата ви. Те искат да разберат как мислите и какъв тип човек сте. Въпросът за недостатъците е именно такъв въпрос. И, факт е, че е добре да се придържате към истината, когато отговаряте. „Дяволът е в детайлите” са казали хората обаче и са били много прави. И тук случаят е такъв. Трябва да сте честни, но, ако искате да преминете през тази трудност в интервюто, важното е да формулирате отговора си правилно. Например, по следния начин: „Обичам да си върша работата добре и да се старая максимално. Това води дотам, че понякога се фрустрирам от колеги, които не се стараят и правят нелепи грешки. Въпреки това, винаги се стремя да си напомням, че хората не са перфектни и да реагирам гневно няма да помогне за разрешаването на ситуацията.”

Нали забелязвате как горният отговор вече не звучи притеснително? Демонстрирате перфекционизъм, споделяте, че когато не го откриете у другите се ядосвате, но накрая затваряте темата, като показвате, че сте разсъждавали по темата и търсите конструктивен вариант, който да ви направи по-толерантни колеги. При такъв отговор, HR специалистът вероятно ще ви хареса, тъй като ще види, че сте човек, който се стреми към успеха и е достатъчно самокритичен. Вие преставате да сте заплаха за екипната атмосфера с подобен отговор.

За финал – винаги се старайте да формулирате отговорите си на интервю за работа разумно, балансирано и без емоции. Покажете, че сте екипен играч, който мисли как да стане по-добър служител и не се срамува да разкрие недостатъците си, същевременно търсейки начин да ги коригира. Успех!

5 comments

 1. Лина каза:

  На мен също са ми задавали този въпрос няколко пъти и сама съм се отказвала от позицията. Не ми трябва работа, на която търсят сиви, едномислещи роботи! Ако имаш 10 точки на теста- ставаш, ако имаш 9 точки- Не!

  • По принцип, идеята на този въпрос е друга – да разбере що за човек сте. Никой нормален HR не цели да получи стандартизиран отговор, нито иска да наеме робот. Но пък всеки иска да наеме екипен играч. Съвсем разбираемо е.
   Съветваме Ви да не се отказвате толкова лесно от вакантни позиции, в тази все още кризисна ситуация на пазара на труда. Не приемайне нещата емоционално, а трезво и прагматично.

 2. Иван Беловеждов каза:

  Тъй като моят фокус в търсената от мен работа е в Управление на риска или Банкова сигурност в Банковият сектор. Обикновенно на този въпрос с недостатъците отговарям така: „За своят 5 годишен стаж в системата, съм работил и от страната на Търговец и от страната на Анализатор на риска, с течение на времето установих, че моята силна страна е в Управление на Сигурността, а и си създадох име на човек по-отдаден на превенцията на измамите и анализа на сделките, а не на продажбите така, че смятам, че моят най-голям недостатък е, че не съм добър в продажбите.
  Как ви се струва това?

  • Добре е, че имате готов отговор. Добре е също, че в него анализирате себе си и показвате, че сте се наблюдавали „отстрани“. Но може и малко по-добре да се формулира. Например, „не съм добър в продажбите“ не е точно недостатък. Има някакъв друг недостатък, който се крие „под“ този – истинската причина да не сте добър с продажбите. А тя може да е, че сте по-интровертен човек и не общувате лесно с клиенти, че имате някакви задръжки, че Ви липсва настойчивост или нещо друго. Можете да наблегнете на това, че повече ви се отдава управлението на сигурността, а не продажбите, тъй като сте повече аналитичен тип, а не комуникатор със силно убеждаващо въздействие. Тоест, недостатъкът ви е, че не притежавате способност да убеждавате, защото сте по-интровертен тип. Посочвам само примерни възможности, разбира се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *