Интервю за работа – 5 полезни съвета

Source: viterbinotes.usc.edu

Интервюто за работа няма за цел само да оцени вашите компетенции, но и личността ви. Затова, както многократно сме казвали, трябва да се подготвите добре преди него. Дали ще бъдете наети на работа, зависи до голяма степен от това, какво впечатление оставите.

Общото между почти всички успели хора е едно – способността им да правят добро впечатление. Независимо в коя бизнес сфера сте, невероятно важно е да направите така, че хората да ви запомнят, при това, с добро. Интервюто ви предоставя добра възможност в тази насока. Ето и няколко прости съвета, които по един или друг начин вече сме ви давали, но тук ще ги съберем на едно място за прегледност. И така…

Облечете се подходящо

Знаете старата поговорка, че по дрехите посрещат, по ума изпращат. Дрехите ви, респективно, играят съществена роля, когато отивате на интервю, тъй като те създават първото впечатление за вас. А първото впечатление, няма да се уморим да го казваме, е решаващо. Ако не се харесате на човека отсреща веднага, вероятно никога няма да му се харесате. Затова, подберете облеклото и аксесоарите си. Не се обличайте ежедневно, но и не се обличайте като за прием в посолство. Бъдете елегантни, ненатрапчиви, чисти, спретнати и с лек приятен парфюм. В общия случай, когато става дума за офисна работа, това е достатъчно. За IT кадрите и креативните професии е малко по-различно, но няма сега да навлизаме в подробности, които засягат само определен кръг.

Пристигнете навреме

„Точността е учтивостта на кралете и задължение на всички добри хора” е казал Луи XVIII и няма как да не се съгласим с него. Но, тук точността не е достатъчна. Хубаво е да се появите 15 минути по-рано. Така ще имате време да се успокоите преди разговора, да си съберете документите и да ги прегледате отново. А не е изключено предишното интервю да е приключило по-рано – това ще позволи на интервюиращия да ви извика преди уговорения час и ще му спести губенето на време. Закъснението за интервю е почти равнозначно на отказ, имайте го предвид. Точността пък ще покаже, че сте благонадежден кандидат.

Бъдете спокойни и уверени

Самоувереността (в разумни граници) е част от тайната на успеха. Ако сте твърде плахи или прекалено нагли, вероятно няма да сполучите. Затова, по време на разговора се дръжте естествено и отговаряйте адекватно на поставените въпроси. Поддържайте визуален контакт, не седете прегърбени и не мънкайте. Когато ви поставят въпрос, на който не знаете отговора, признайте си спокойно и импровизирайте с някакво предположение. Не дъвчете дъвка и не си дръжте ръцете в джобовете. Въобще, опитайте се да излъчвате спокойствие и увереност, но не прекалявайте с последното.

Задавайте умни въпроси

При повечето интервюта ще получите възможност да зададете своите въпроси. Обикновено, това става в края на интервюто. Когато това се случи, задавайте интелигентни, обмислени и адекватни въпроси. Така ще покажете искрен интерес към компанията и вакантната позиция. Един такъв въпрос е”Какво очаквате от мен да направя, за да подпомогна компанията в постигането на целите й?”. Друг е „Какви са основните предизвикателства, пред които ще се изправя на новата работна позиция?”.

Не задавайте въпроси за пари и социални придобивки, докато не стигнете момента, в който вече е ясно, че ще бъдете назначени. Финансово мотивираните кандидати рядко се харесват на интервюиращите.

Покажете уважение и оценете разговора

Преди да си тръгнете от едно интервю, погрижете се за доброто настроение на интервюиращия. Изразете уважението си, стиснете ръката на HR специалиста твърдо, но не прекалено, благодарете за отделеното време и внимание и изразете надежда, че ще имате нови възможности да се срещнете с човека. Това е и професионално и лично – оставете човека с хубаво впечатление от срещата и се погрижете краят да е приятен и за двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *