CV на една страница – валидно ли е това правило?

Source: lodestarservices.com

Често се чуват противоречиви съвети, относно дължината на CV-то. Един от най-често срещаните е – „Дължината трябва да е една страница”. Сигурно и вие сте го срещали. Това „правило” поставя мнозина от търсещите работа пред сериозен проблем – как, по дяволите, да си наблъскам всички данни на една страница?!?

Ако сте завършили наскоро училище или университет и нямате опит, този съвет не ви пречи. Вие просто нямате опит, който да споделите. И е напълно ненужно да се опитвате да си го измисляте, само за да изглежда автобиографията ви по-дълга. По-сложно е с хората, които имат години опит за гърба си и са сменили повечко позиции.

„Правилото” за една страница е базисен съвет. Той е имал повече основания, когато CV-тата са били преглеждани на хартия. Една страница е по-лесна за четене или бързо преглеждане от две или три. Пък и така е било по-сигурно, че останалите страници няма да се изгубят в офисната суматоха. Днес обаче, когато почти всеки подбор става онлайн, правилото за едната страница не е много релевантно. Или, поне не във всяка ситуация. Въпреки това си остава валидно друго правило – бъдете пестеливи и стегнати в автобиографията си. Не е нужно да изброявате всяка позиция, на която сте работили подробно. Важно е да посочите главно онези позиции, които имат отношение към настоящото ви кандидатстване. Същото важи и за уменията – не посочвайте онези, които нямат никаква връзка с изискванията на свободната позиция.

От друга страна, в никакъв случай не се продавайте под пазарната си цена. Ако имате достатъчно адекватен опит, който да заеме две страници, не пропускайте да го отбележите. Тук идеята за едната страница е напълно невалидна.

Какъв е урокът от всичко казано? Правете онова, което е подходящо за случая. Не се ръководете от някакви странни или нелепи правила, които просто витаят в статиите с подобни съвети. Ръководете се от здравия разум и усета ви за ситуацията. Смисълът на CV-то не е да бъде на една страница. Смисълът му е само да бъде адекватно и да ви осигури покана за интервю. Точка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *