8 базисни неща, които да приготвим преди интервю за работа

Source: blog.shareaholic.com

Когато се приготвяте за интервю за работа, много неща ви минават през главата. Повечето от тях са свързани с въпросите, които очаквате да чуете. Това обаче може да ви изиграе лоша шега – не е изключено от подготовка за евентуалните въпроси да забравите и други важни работи. Ето ви един подреден списък с неща, които не бива да забравяте, когато тръгвате за интервюто.

Карта и лице за контакт

Отпечатайте си карта с местонахождението на офиса, в който отивате, ако разбира се не знаете къде точно се намира той. Ако се загубите и закъснеете, шансовете ви за добро представяне автоматично се свеждат почти до нула. Запишете си и името и телефона на човека, с когото имате среща. Ако все пак се случи нещо непредвидено по пътя ви, поне ще можете да се обадите и да предупредите.

Лична карта

Рядко някой ще ви поиска документ за самоличност, но е добре да сте подготвени за всеки случай. Пък и по закон трябва да си носите този документ винаги със себе си.

Визитна картичка

Важно е да имате визитка, която да оставите. Но това е малко хлъзгав момент – не бива да оставяте служебна визитка. Напечатайте си лична – с име, телефон, мейл и други средства за комуникация. Има прилични темплейти тук.

Химикалка и стабилен тефтер

И друг път сме казвали, че е добре да си носите тези неща. Хубаво е да си водите бележки – това показва сериозност, а и е много полезно, когато по-късно искате да си припомните за какво сте разговаряли и какво сте научили за компанията. И както вече сме споделяли – инвестирйте някой лев за стабилен и добре изглеждащ нерекламен тефтер. Подобни дреболии правят добро впечатление.

CV

Имайте под ръка няколко копия от вашата автобиография. Можете да дадете едно на рекрутъра или HR мениджъра и заедно да обсъждате детайлите, които го интересуват. Ако сте въвели някакви изменения, спрямо версията, която вече сте му изпратили, подчертайте тези разлики и ги обяснете. А е добре да имате повече копия, тъй като не се знае, дали няма да ви интервюират няколко човека.

Препоръки

Ако имате препоръки или списък с хора, които могат да ви препоръчат, носете си. Може и да ви потрябват, а може и да не ви потрябват, но е добре да сте подготвени.

Портфолио

Това не важи за всяка професия, но има много сектори, в които портфолиото е условие sine qua non. Ако имате портфолио, постарайте се да е добре организирано, прегледно и да демонстрира най-силните ви постижения.

Въпроси

В края на всяко качествено интервю идва моментът за вашите въпроси. Напишете си въпросите предварително, за да сте подготвени. Това е полезно, тъй като няма да изпуснете нещо, което ви интересува, но което напрегнатата ситуация ви е изтрило в момента от главата. Ще впечатлите и интервюиращия с подготвеността си.

Можете да си носите и други неща, в зависимост от вида на интервюто и характера на позицията. Базисните неща обаче са изброени, защото без тях наистина може да имате проблеми. Не се надценявайте и не импровизирайте в подготовката. Обикновено успяват онези, които имат план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *