Нетуъркинг – как да бъдем по-успешни?

Source: naldzgraphics.net

Нетуъркингът (създаване на мрежи от полезни контакти и използването им) е много ценно занимание в днешния динамичен бизнес свят. А подобряването на уменията ни в тази насока е относително лесно, особено, ако сме добри социални инженери, или просто сме възпитани и контактни хора. Допускаме, че вие сте именно такива и споделяме тук една техника, която е работеща и лесна за усвояване.

Същността на техниката е проста – опаковайте молбите си в „сандвич”. Подредбата на сандвича е елементарна – даваш, искаш, даваш. Вашата молба е „плънката” на сандвича, но хората не ядят само плънка, обикновено им трябва и нещо около нея. Ето как се прави:

Стъпка 1: Дайте най-напред

В началото на контакта, започнете с „подарък”. Например, предложете на човека отсреща ценна професионална информация, или споделете с него интересна нова статия от вашия бранш. Други опции са:

  • Да му дадете онази книга, за която сте му говорили при последната ви среща
  • Да му предложите помощ за нещо, което знаете, че е важно за него
  • Да го поздравите за наскорошен успех и да го подканите да разкаже за него
  • Да го попитате как е болната му майка и да изразите надежда, че нещата ще се оправят скоро

Стъпка 2: Искайте

След първата стъпка е моментът да поискате онова, от което имате нужда – съвет, връзка с някого, професионална помощ. Важното тук е да бъдете напълно ясни и конкретни и да посочите недвусмислено как човекът срещу вас може да ви бъде от помощ. Дайте възможно най-ясна и точна информация за исканото – това ще помогне на отсрещната страна да ви съдейства. Колкото по-добре информирате контакта си, толкова по-голяма е вероятността да получите желаното.

Стъпка 3: Дайте отново

Задайте на човека следните три въпроса:

  • Има ли нещо, с което мога да помогна?
  • Търсите ли нещо конкретно, с което да ви съдействам?
  • Мога ли да ви свържа с някой от моите контакти?

Това е схемата на „сандвича“. Тя е проста, но се базира на сериозни психологически проучвания, които доказват, че „опаковането” на молба или неприятна вест по описания начин прави нещата много по-приемливи за отсрещната страна и оставя човека срещу вас с приятни усещания. Използването на този прост психологически трик е съвсем морално и успешно от стратегическа гледна точка. Така ще постигнете значително повече и няма да се превърнете в досадник, от който всички бягат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *