Концертът на Depeche Mode от професионална гледна точка

Source: slicingupeyeballs.com

Снощи, от Тигъра ходихме на концерта на Depeche Mode. Може да харесвате музиката им, а може и да не я харесвате – това няма особено значение. Тук просто искам да спомена няколко думи за работата и отношението към нея.

Depeche Mode са над 30 години на сцената. За втори път идват в България. Изнасят много концерти по целия свят. С което, подобно на останалите групи, припомнят за себе си и промотират новите си албуми. Хората отиват на концерт, радват се на преживяното, после си купуват албумите на групата и така на два пъти си дават парите за дадена музика. Приблизително такава е схемата.

Какво се случи снощи? Depeche Mode свириха и пяха. По моето скромно мнение, доста по-неатрактивно от миналия път, преди 7 години. Те са поостарели. Новите им албуми не се харесват на публиката. Групата все пак наблегна на новите парчета, защото с тях свързва надеждата си за нови продажби. От друга страна, всички знаят, че в България музиката не се купува, а се сваля от интернет. И Depeche Mode го знаят. Затова не се напъваха много. Беше ясно, че извън парите, които ще получат за концерта, вероятно няма да генерират други приходи от продажби на албуми. И още по-вероятно е никога повече да не дойдат на концерт у нас, поради което е без особено значение, какво впечатление ще оставят. Резултатът, от моята гледна точка поне, бе един добър концерт, без нищо впечатляващо. Групата зарадва почитателите си с едно премерено представление. Премерено, но изключително професионално. И, именно затова пиша този текст. Професионализмът е онзи здрав фундамент, който позволява на такива групи да постигнат добри резултати. Нищо прекалено запомнящо се, но и нищо слабо. Нищо грандиозно, но и нищо мърляво. Просто, един добре проведен и изпълнен ход, който има достатъчно заряд, за да се хареса на почти всички. Така правят професионалистите.

Професионализмът е добрият начин да се правят нещата. Няма нужда да си бляскав. Има нужда да си професионалист и да направиш нещата, които работиш, на едно професионално ниво. Неспазването на този принцип обикновено води до мърлящина или само до спорадични резултати. Нормалният бизнес (поне по правило) би трябвало да се крепи на професионалистите. Тези, които си вършат работата. И това е почти винаги достатъчно за успех, поне при нормални други условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *