Кариерният път – вашият, срещу този на родителите ви

Source: esm-prod.com

Кариерният път на днешните млади хора е доста различен от този на родителите им. И тъй като е здравословно да мислим позитивно, но и реалистично, нека погледнем някои от основните разлики. За пълнота, ще изброим основните позитиви и негативи на ситуацията.

Негативите

1.Край на стабилността/сигурността.

Това е може би основната разлика между предишните поколения и днешното. Едно време се смяташе, че изборът на кариера е доживотен. И не само това – често хората работеха при един и същи работодател от началото на кариерата си, до нейния край. А самото кариерно израстване бе общо взето ясно и непроменимо. Днес, това вече не е случаят. Сега можете за един ден да останете без работа. Компаниите растат, загиват, преструктурират се. Те поставят акцента върху ефективността на служителите си – може леко да се отпуснете и внезапно да се окажете на улицата. А може просто да нямате късмет, фирмата да е затруднена финансово и да съкрати позицията ви. Кариерното израстване също не е толкова предвидимо както е било преди години.

По-малко лоялност

Никой разумен работодател, особено в частния сектор, не очаква вече да му се „вречете” за цял живот. Почти 100% сигурно е, че ще имате повече от един работодател в кариерата си, а никак не е невероятно да са и повече от 5 или 10. Това звучи по-рисковано от „добрите стари времена”, но пък е и по-забавно. В служебния си живот ще правите много и различни неща – нещо, за което родителите ви не са и мечтали. (Дали това е негатив или позитив много зависи от гледната точка.)

По-голяма надпревара

Образованието е много по-интензивно днес, хората имат все повече възможности да учат цял живот и да се образоват в различни области. Това води до повече образовани конкуренти, които се борят за същото място, за което и вие. И образованието вече не е достатъчно за назначение – опитът и добрите референции стават все по-решаващи. В подобна среда е доста напрегнато, както сами знаете. Всъщност, това е хубаво за мнозина, тъй като има дава възможност да се доказват и да постигат по-високи цели.

Позитивите

По-сериозни възможности

Днес, младите имат много по-големи възможности от своите родители. Технологичните нововъведения направиха света плосък и глобален, достъпът до всичко е много по-лесен и директен. Две са основните предимства на днешното време – интернет и относително ниските цени на самолетните полети. Интернет дава възможност да се работи от всякъде. Можете да работите за компанията си на пълно работно време и от дома си. Мейлите и комуникационните софтуери стават все по-актуални, а има хора по света, които дори не са виждали половината си колеги, тъй като работят в друг град или вкъщи. Отделно от това  – интернет създаде стотици нови професии, повечето от които са добре платени, особено в определени държави.

Евтиният самолетен транспорт пък дава възможност да се пътува навсякъде по работа много по-често от преди. Освен това, днес все повече хора си намират работа в друга държава и спокойно се преместват да живеят там. Защото знаят, че по всяко време могат да отлетят обратно до дома си и да видят близки и роднини.

Комбинацията от двете – намирате си нова работа по интернет, отлитате до съответната държава, явявате се на интервю (на глобализиращия английски език обикновено) и се установявате там. Вашите родители са нямали такива възможности, общо взето.

Има разнообразни длъжности

Една от основните разлики между вас и вашите родители е в разнообразието. Сега можете да избирате от толкова много различни кариерни пътеки, колкото никога преди. А и съществуват хиляди нови професионални области, голяма част от които много интересни. И това разнообразие се разгръща още повече през времето. Бъдете сигурни, че родителите ви не са имали толкова богат избор пред себе си.

Различни начини да се работи

Днес е съвсем естествено да сте фрийленсър (волнонаемник). За това способстват два фактора – социалното приемане на фрийленсърството и интернет. Днес можете да работите от вкъщи за няколко клиента и дори да не се налага да ги срещате. Това пък позволява да си изградите кариерна пътека, която е уникална. И ви лишава от необходимостта да работите за конкретен работодател и да имате шеф. Не е зле, нали?

Вие какво бихте добавили към този неизчерпателен списък от разлики?

 

One comment

  1. Едно е сигурно. Всеки родител се радва на успехите на децата си и желае да постигнат повече от тях. Ако го сторят, дори може би им завиждат малко…ама благородно.

    Важното е да работиш, каквото обичаш и да го правиш с лекота. Не е грешно(линчно мнение) да се пробваш в 2,3 или повече професии, докато намериш своята.

    П. П. Хубаво пишете, поздравления 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *