„Имате ли опит в…“ – правилният отговор

Source: collegecandy.com

Съществуват стотици въпроси, които можете да чуете на интервю за работа. Но има един „подъл” въпрос, на който, ако не отговорите правилно, сериозно рискувате да загубите надпреварата при кандидатстването. И дори няма да разберете какво се е случило. Кой е този въпрос?

В известен смисъл, въпросът е леко различен за всеки човек и всяка позиция. Но едно нещо е общото винаги – той започва с нещо от сорта на: „Имате ли опит в правенето на…(тук сложете адекватното допълнение, според вида на работата, за която се борите)”. С това питане, работодателят се опитва да разбере, дали имате базисни умения за изпълняване на ролята, която ви очаква. (От останалите въпроси можете да се ориентирате каква е най-голямата тревога на работодателя, къде го стиска обувката, образно казано. Нали не забравяте, че търсенето на нови служители е просто опит да се реши някакъв проблем на компанията?) И така, как да отговорите на този въпрос?

Разкажете конкретна история

Първият начин да отговорите на въпроса за опита е, като използвате миналото си. Разкажете за случая X, когато сте направили нещо съвсем релевантно по отношение на очаквания от вас опит. И естествено, не пропускайте да споменете и конкретните резултати, постигнати от вас. Хората обичат да слушат истории. Ако разкажете по интересен начин за опита си, можете много убедително да спечелите работодателя и вниманието му.

Разбира се, горният вариант е „идеалният сценарий”. Истината е, че не винаги имате търсения опит или компетенции. Разбира се, това не е причина да лъжете и да си измисляте. Ясно е, че не може всеки кандидат да има абсолютно подходящо минало за новата позиция. Затова, не се отчайвайте. Има и втори вариант, който също не е лош.

Демонстрирайте увереност

Фактът, че не сте правили определени неща не означава, че не бихте могли в бъдеще да ги направите. И съвсем не означава, че не можете да станете много добри точно в тази насока. Ако ви зададат въпрос за миналия ви опит, по отношение на нещо, което никога не сте вършили, най-добрият отговор не е: „Не, никога не съм го правил.” или „Нямам опит в тази област.” Значително по-добрият вариант е да се насочите към отговор от типа: „При все, че нямам директен опит в тази насока, аз уча бързо и съм уверен, че ще направя X,Y,Z и ще надмина очакванията ви.” А още по-добре би било, ако можете да добавите и история, в която разказвате как сте правили с успех нещо много сходно или сравнимо. В тази ситуация най-важното е да демонстрирате увереност, че ще се справите с нещата, които се очакват от вас. Това, от своя страна, успокоява работодателя и му вдъхва и на него увереност във вашите възможности и умения. Затова, не се самоизключвайте от надпреварата, като заявите сухо: „Нямам опит в това”. Не може всеки да е правил всичко. Това не значи, че няма да се справите. А кой знае, може пък и да станете дори много добри един ден. Стига да убедите работодателя да ви наеме и да ви даде шанс.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *