7 принципа на ефикасното търсене на работа

Source: wmfclipart.com

Търсенето на нова работа е като състезание. Независимо, дали просто искате да си смените местоработата или въобще да си намерите нова, тъй като сте безработни. И, колкото повече време търсите, толкова по-фрустрирани можете да се почувствате. Затова е важно да можете да се дистанцирате от процеса и да видите, че не е необходимо цялата процедура да е толкова времеотнемаща и уморителна. Нито пък трябва да ви изяжда цялото време. За целта е важно да бъдете организирани и да направите от търсенето на работа добре структуриран процес. Ето и няколко препоръки в тази насока.

1.Направете си график. Организираността е ключов момент при ефикасното търсене на работа. Направете си график и си задайте задачи – определени неща да търсите в определено време от деня. Така ще бъдете сигурни, че за всичко си има време и нищо няма да ви се изплъзне.

2.Спрете да отлагате. На всички ни се случва да отлагаме, но това очевидно ни забавя в процеса на търсене на работа. Потърсете място, на което да можете да търсите спокойно работа в интернет, без да ви отвлича нищо друго. Когато сте си изпълнили задачите, можете спокойно да се върнете към сърфирането из социалните мрежи или гледането на телевизия (или каквото друго правите, за да си запълвате времето).

3.Бъдете организирани и систематични. Търсенето на работа често включва работа с доста файлове и мейли. А тези неща имат свойството да пораждат голям хаос, ако не подходите организирано. За начало, създайте папка в компютъра си, която съдържа всички важни файлове, свързани с търсенето на работа – CV, мотивационни писма, препоръки и др. В нея създайте подпапки за различните версии на автобиографията си и мотивационното си писмо. Организирайте и пощенската си кутия на този принцип. Веднага организирайте постъпващите мейли, свързани с процеса, за да не загубите дирята на случващото се.

4.Бъдете много подготвени. Имайте предварително съставени автобиографии в различни версии и формати. Добавяйте графи за знания и умения, в момента, в който ги придобиете, за да сте подготвени при началото на търсенето на работа. Напасвайте вида и реда на документите си, според позицията, за която кандидатствате, без разбира се да лъжете. Пригответе си евентуално и списък с препоръки и хора, които могат да гарантират за вашия професионализъм. Добре е да имате този списък под ръка, когато ходите на интервюта – възможно е да ви поискат референции.

5.Ангажирайте социалната си мрежа. Със сигурност имате социално обкръжение, което може да ви помогне при търсенето на работа – приятели, познати, бивши колеги. Споделете с тези хора целите си и им обяснете какво точно търсите. Значителен процент от хората си намират работа, благодарение на контактите си. В това няма нищо лошо.

6.Използвайте пълноценно социалните мрежи в интернет. Оглеждайте с в тези сайтове за свободни позиции, следете и страниците на потенциални работодатели. Обявете официално, че си търсите работа. В това няма нищо срамно, стига да не го правите, докато сте още на дадена позиция. Използвайте и професионалните групи – в много от тях периодично се публикуват обяви за работа, тъй като е известно, че в подобни общности има много професионалисти.

7.Не се отказвайте. Търсенето на работа може да бъде доста фрустриращо занимание. Важно е да не позволявате фрустрацията да ви откаже или демотивира. Опитвайте се да имате позитивна нагласа и не се притеснявайте от отказите – на всички им се случва да чуят „не”. Успехът идва, когато продължите да действате и не губите надежда, че ще откриете по-добри възможности пред вас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *