7 причини да не кандидатствате за отворена позиция

Source: asiasociety.org

Да си намерите нова работа е предизвикателство. Без значение дали имате работа, която мразите или от дълго време сте безработни, но почти всяка отворена позиция изглежда по-добра от настоящото ви положение. При сегашния бизнес климат, намирането на нова работа определено не е лесно начинание, но въпреки това, не бива да кандидатствате за всяка позиция, която ви попадне. Несериозно е да се мисли, че кандидатстването навсякъде увеличава реалните ви шансове. Всъщност, по този начин губите ценно време и енергия. Затова, преди да изпратите кандидатурата си някъде, вижте, дали някой от следните признаци е налице. Ако е, по-добрете не се кандидатирайте.

1.Има нещо съмнително. Сигурно и на вас ви се е случвало да прочетете обява за работа, в която нещо не е наред. Може да става дума за липсваща информация за работодателя, мъгляви определения за изискваната квалификация или обещания, че можете да работите отвсякъде. Въобще, измамните обяви за работа са по-чести, отколкото предполагате. Ако не искате да се натъкнете на нещо такова, проучете внимателно работодателя своевременно, преди да си дадете личните данни.

2.Отчаяни сте. Търсенето на работа е продължило по-дълго от очакваното и вече сте много притеснени и безпарични. Да, в момента имате спешна нужда от нова работа, но се заблуждаване сериозно, ако смятате, че с отчаяние в гласа ще спечелите който и да е работодател. Фирмите търсят хора, които да са идеални кандидати за дадената отворена позиция, да отговарят на фирмените ценности и да са готови за дългосрочно обвързване. По-добре си потърсете някаква временна работа на половин ден, която да ви храни известно време, вместо с отчаяние да пробвате успеха си тук и там. Ако имате прехрана, ще се чувствате в по-добра кондиция да кандидатствате само на правилните места.

3.Не сте квалифицирани за позицията. Компаниите търсят хора, които да отговарят на определен профил. За всяка смислена позиция се изискват някакви компетенции и качества. Ако сами си давате сметка, че не отговаряте на условията, няма никакъв смисъл да се кандидатирате. Така губите времето и на двете страни.

4.Познатите ви казват „недей”. Един от начините да се ориентирате за дадена работа е като попитате социалното си обкръжение за информирано мнение. Все някой от тях може да познава фирмата или поне човек, който е работил там. Ако получите отрицателни оценки и ви споделят, че мястото не е подходящо, по-добре пасувайте. Разбира се, доверявайте се само на компетентни и информирани хора, които не говорят празни приказки.

5.Проучванията ви разкриват проблеми. Търсенето на онлайн информация за един работодател може да се окаже важна крачка в целия процес. Сред проблемите, на които можете да са натъкнете, са липса на корпоративна страница, лоши отзиви на предишни служители, новини за съдебни или финансови проблеми в компанията. Обърнете внимание на тези сигнали, преди да решите да изпратите документите си.

6.Свръхквалифицирани сте. Нормално е да имате някаква кариерна пътека. При това, такава, която върви в определена възходяща посока. Безсмислено и вредно е да се кандидатирате за работа, която е извън тази кариерна пътека, не ви води наникъде и е твърде „ниска топка” за вашите възможности и стремежи. По правило, никой не се задържа дълго на подобни позиции, тъй като при тях няма нито интересна и ангажираща работа, нито нови предизвикателства.

7.Имате проблем с фирмените ценности. Дори и да сте перфектен кандидат според изискванията за дадена позиция, ако не споделяте някакви общи ценности с работодателя си, вероятно скоро ще имате проблем. Пацифист в оръжеен завод или касапин вегетарианец са лоши професионални избори, ако мога така да се изразя. Човек трябва поне отчасти да вярва в ценностите и политиката на работодателя си, ако не иска да ходи на работа с пълно отвращение и презрение към самия себе си.

Ще спестите време и нерви, ако кандидатствате само там, където е подходящо. А това изисква определена ангажираност и предварителни проучвания. Направете го – тези усилия ще ви се отплатят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *