6 елемента от CV-то, които привличат вниманието на HR специалистите

Source: news.yahoo.com

Ако си търсите работа, вече знаете със сигурност, че това е трудоемка задача. Предстоят ви стресиращи интервюта, договарянето на заплатата може да е крайно изнервящо, нещата отнемат време. Но преди всичко това, вие се нуждаете от солидно CV, с което да „промушите крак през вратата” на компанията. И точно тук нещата стават заплетени – проучванията показват, че обикновено имате около 6 секунди, в които да впечатлите рекрутъра или HR мениджъра.

Неотдавна е проведено изследване, което използва специална технология за следене на очите. С помощта на съвременната техника е било тествано, какво в една автобиография привлича погледа на професионалиста. Така е установено, какво задържа вниманието на рекрутърите и какво остава до голяма степен игнорирано от тях. Резултатите – рекрутърите прекарват 80% от времето, което посвещават на едно CV, наблюдавайки 6 различни точки. И това са:

  • Името на кандидата
  • Настоящата месторабота/длъжност на кандидата
  • Предишната месторабота/длъжност на кандидата
  • Началото и края на периода, в който кандидатът заема настоящата си длъжност
  • Началото и края на периода, в който кандидатът е заемал предишната си длъжност
  • Образованието на кандидата

Като цяло, рекрутърите отделят средно по 6 секунди да сканират тези данни. На базата на това впечатление, те взимат първоначалното решение, дали дадената кандидатура да бъде разгледана по-нататък в процеса на подбор или да отиде в кошчето. Проучването показва също, че визуалните елементи в CV-то (снимка, графики) действат разсейващо на рекрутъра, изяждат от ценното му време и намаляват способността му да вземе адекватно решение.

Как да използвате резултатите от изследването в своя полза? Тъй като не можете да промените фактите, въпросът остава как да ги поднесете. От това следват три общи съвета:

Не слагайте визуални елементи – те не помагат, а разсейват

Използвайте много подредена и визуално структурирана композиция за автобиографията ви, в която има ясна и силна визуална йерархия

Когато съставяте CV-то си, не пропускайте да включите тези 6 точки, които привличат вниманието

Разбира се, след базисното сканиране на рекрутъра, следва евентуално и задълбочен прочит, затова е важно да имате и други неща в CV-то. Защото, когато преминете първоначалния подбор, все пак ще трябва да впечатлите HR специалиста и с вашите постижения. Но, за първоначалния подбор, е важно да се фокусирате върху гореизброеното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *