5 съвета за по-добър сън

Source: cherylkicksass.blogspot.com

Понякога, независимо колко кафета изпивате, продължавате да сте уморени и недоспали. А спите ли добре и пълноценно? Ето ви и няколко съвета за качествен и отморяващ сън.

Оставете техниката на мира. Често ли сте уморени? Оказва се, че техническите чудеса в много случаи са виновни за това ваше състояние. Почти всички имаме лошия навик да гледаме телевизия или да сърфираме в интернет преди лягане. Тези занимания изглеждат напълно невинни, нали? Факт е обаче, че те ни разбиват съня. Медицински проучвания са установили, че излагането на електронна светлина потиска естествения хормон на съня мелатонин. Затова не е учудващо, че 63% от хората, които използват електронни джиджавки преди лягане имат нарушен сън и са уморени през седмицата. Та, оставете техниката преди лягане и почетете книга за разнообразие. И по-умно и по-здравословно е.

Пропуснете отспиването през уикенда. След дълга и напрегната седмица, не е учудващо, че искате да си отспите през уикенда. Но имайте предвид, че наваксването със съня може да ви направи по-уморени през идния понеделник. Нетипично дългото спане има лошото свойство да нарушава вътрешния ви часовник. Затова е препоръчително да спазвате приблизително същия режим на лягане и ставане през почивните дни, който имате и през останалата част от седмицата. Ясно е, че това е трудно изпълнимо, но бях длъжен да ви го кажа.

Поддържайте спалнята си хладна. Дори и през зимата е добре да поддържате в спалнята си по-ниска температура, отколкото в останалата част на дома. Хладината определено спомага за по-добър и пълноценен сън. Аз лично, дори не мога да заспя, ако ми е топло, така че потвърждавам тезата.

Не употребявайте алкохол. Ако искате да спите добре, алкохолът е лоша идея. Истина е, че ако сте пийнали заспивате по правило по-лесно. Проблемът обаче идва по-късно. Когато алкохолът навлезе в метаболитния ви процес, той води до често будене през нощта и цялостно влошава почивката ви. Да не говорим, че ако сте прекалили сериозно, може половин нощ да се въртите от усещането за вътрешна жега, която не ви позволява да мигнете с часове.

Създайте си отпускаща вечерна процедура. Помогнете на мозъка ви да релаксира и да се настрои за почивка. Може да четете книга, да си вземете вана, да слушате отпускаща музика. Добре е също да намалите осветлението – това помага на мозъка и тялото да почувстват, че денят приключва и е време за сън.

Знам, че повечето съвети не са много лесни за изпълнение, особено ако сте млади и динамични хора. Исках обаче да ви ги представя, за да не се чудите какво ви пречи на съня и защо често сте уморени през работната седмица. Изборът е ваш, в крайна сметка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *