5 чести нетуъркинг грешки

Source: adventuresinproduce.files.wordpress.com

Нетуъркингът, или създаването и оползотворяването на полезни контакти, е винаги едно от най-препоръчваните неща. И аз бих ви го препоръчал. Да създаваш ценни нови контакти е много полезна бизнес стратегия и често може да ви измъкне (например) от внезапно сполетяла ви безработица. Има обаче някои неща, които не бива да правите, ако искате нетуъркингът ви да е успешен. Ето типичните грешки, които повечето хора допускат.

Твърде фокусирани сте върху себе си. Нетуъркингът – и това е добре да го запомните трайно – е създаване на взаимноизгодни контакти. Ако сте твърде концентрирани върху собствените си нужди, а не върху тези на другата страна, значи правите нещата неправилно. Например – когато се запознавате с някого, задавайте му въпроси за него. Не е проблем да отговаряте на въпроси за самите вас, ако ви питат, но не прекалявайте и не поставяйте себе си в центъра на нещата. Освен това, спрете да искате толкова много услуги. Ако сте в постоянно затруднение и все се нуждаете от помощ, отсрещната страна ще потърси и ще намери начин да се отърве от вас, рано или късно. Старайте се сами да предлагате услугите си и ще видите как това укрепва отношенията ви.

Не носите стойност. Когато се запознавате с някого по бизнес, бъдете конкретни и полезни. Накратко обяснете с какво се занимавате и защо сте специални. Покажете на човека отсреща, че заслужавате да ви отдели време. Напрегнете се да завържете смислен и професионален разговор. Покажете, че сте експерти и, че познавате бизнеса си.

Говорите с твърде много хора. Нетуъркинг събитията са чудесно нещо. И сайтовете като LinkedIn са също много полезни. Но и в двата случая не бива да прекалявате. Не е нужно да се запознавате с всекиго там, нито да установявате лични взаимоотношения непременно. Постарайте се да направите друго – да се сближите истински с по-малко хора. Общо взето, една добра връзка е по-ценна от сто и една повърхностни.

Не продължавате контакта. Да срещнете някого веднъж не е достатъчно, за да установите взаимноизгодни отношения. След запознанството, приберете се вкъщи и напишете лично и персонализирано благодарствено писмо. Може да използвате имейл, но ако напишете на ръка и на хубава хартия лично една бележка и я пратите на човека, ще го впечатлите значително повече. Благодарете за отделеното време и за нещо конкретно, което сте научили в разговора ви. Това е добър начин да „набиете” името си в паметта на въпросния човек.

Разчитате твърде много на интернет. Социалните мрежи в интернет са хубаво и полезно нещо, но не са единствения начин за общуване с хора. Най-добрите контакти, по правило, се получават лице в лице. Поканете някого на кафе. Обадете се по телефона на стар познат. Измислете подходящ за вас начин да общувате истински с хората. И не забравяйте да го правите, след като веднъж сте добавили човека в LinkedIn или Facebook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *