Как да избягаме от капана на „добрата работа“?

Source: the-politico.com

Когато имате това, което повечето хора смятат за „добра работа”, става лесно да се почувствате длъжни да продължавате напред по утъпкания път. Все пак имате нещо, което почти всички от нас искат, нали? И, наистина, повечето се установяват на тази „добра работа”. Все пак има някои, които не се поддават измамния й чар и искат нещо повече. Например, работа, която ни зарежда със страст. Работа, която ни дава нещо повече от приличен доход.

Има хора, които търсят такава работа, която е част от техния лайфстайл, а не просто такава, която ги натиква в „режим на оцеляване” – просто да работим от понеделник до петък със стиснати зъби и да чакаме уикенда, за да се изчистим от стреса и токсините на напрежението. За тези хора са тези няколко кратки съвета – как да направим следващата кариерна стъпка и да избягаме от капана на „добрата работа”.

Признайте си, когато нещата не стават. Първата стъпка към бягството от капана на добрата работа е да признаем, че нещата просто не се получават за нас. Независимо как се чувстват другите около нас или какво харесват, нашият живот си е лично наш. Ако слушате другите хора (в повечето случаи хора, които нямат куража да тръгнат сами по дългия път), то вие се продавате под цената си. Не е ли време да спрете да изживявате чуждите мечти и да започнете да преследвате своите?

Не позволявайте на работата да определя какъв сте вие. Приемането на добра работа е нещо, което правите, а не нещо, което сте. В много случаи, тази работа ви вкарва в особено шизофренно състояние – от 9 до 5 сте „служителят X”, който е само вашата обвивка. Извън това време имате вечерите и уикендите, когато живеете собствения си живот истински. Подобно раздвоение е тежка участ. Разберете, важното е да бъдете 100% себе си през 100% от времето. Или почти толкова.

Осъзнайте, че парите не са равнозначни на щастие. Трудно е да се откъснем от познатите стереотипи и да си дадем сметка, че добрите пари не означават непременно удовлетворяващ и приятен лайфстайл. Добрите работи, които са и добре платени, често ни обвързват с такъв начин на живот, който изобщо не бихме искали да си представяме. Те ни карат да толерираме една скука и посредственост през почти цялото време. Това е мъчително. Парите, действително, ни позволяват да живеем нормално и да се грижим за семействата си, но не ни осигуряват такова качество на живота, което да ни изпълва със страст и вдъхновение.

За да избягаме от капана на „добрата работа”, трябва първо да дефинираме понятието „успех”” по нашите собствени критерии, а не да приемаме чуждите разбирания по въпроса. Голямата цел е да намерим такава работа, която едновременно да ни храни добре и да ни дава смисъл в живота. Не е полезно да вярваме, че винаги се избира между добре платена и вдъхновяваща работа. Постоянно трябва да се опитваме да съчетаем и двете. И добрата новина е, че това е възможно. Още по-добрата е, че вие сте ключът към собствения си успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *