7 изненадващи причини да не ви наемат на работа

Source: flickr.com

Нормално е да се чудите, защо не ви викат на интервю за работа, или не ви търсят за второ интервю, след първото. Особено пък за работни позиции, за които изглеждате като перфектен кандидат. Разбира се, можете да попитате HR мениджъра какво се е случило, но нищо не пречи първо сами да анализирате ситуацията. Възможно е да сте допуснали една от следните грешки:

Не сте се обадили по телефона (или изпратили мейл), а някой друг го е направил. Във всеки момент от процеса по наемане е правилно и разумно да потърсите телефонна връзка с наемащата компания или да пишете един мейл. Като правило, след като си пратите документите, след една седмица е добре да проследите какво се случва. А не е излишно да го правите по веднъж седмично и след това, макар и да зависи от ситуацията. Тази стратегия може да се окаже разликата между наемането ви и ненаемането.

Не сте се продали. Когато отидохте на интервюто, бяхте ли отчаяни да намерите работа, каквато и да е работа? HR мениджърите могат доста лесно да разпознаят, дали се интересувате от отворената позиция при тях, или просто много искате да работите, каквото и да е. Те имат под ръка и въпроси, с които да разберат това. Затова, бъдете винаги готови да отговорите на въпроси относно вашите краткосрочни и дългосрочни цели в дадената компания, а също и как можете да помогнете на компанията и как предишният ви опит е адекватен в случая. Не забравяйте, че един мениджър иска да наеме човек, който наистина се интересува от дадената работа и ще бъде добро попълнение за екипа. Само гол ентусиазъм не стига.

Вакантната позиция е била заета от препоръчан човек. Не говорим за връзки. Говорим за това, че по-често отколкото си мислите, свободните позиции се запълват от препоръчани хора, нежели от онлайн кандидатсващи. Защото някой застава зад тях с името си и вие нищо не можете да промените в случая.

Не сте изглеждали достатъчно ентусиазирани и заинтересовани. Зададохте ли въпроси за организацията? Проучихте ли фирмата предварително, за да разберете как можете да сте й от полза? Да, търсенето на работа е изморителен и често досаден процес, но вие трябва да си напишете най-напред домашното, за да изглеждате като правилен кандидат.

Не слушате. За HR мениджърите е много показателно, ако по време на интервю кандидатът не слуша зададените въпроси и не им отговаря. Страшно важно е да не позволявате това да се случва, а за целта трябва винаги да сте много концентрирани.

Нямате интересни истории за разказване. Когато по време на интервю за работа ви попитат за конкретни ситуации от вашия опит, с които да онагледите уменията и постиженията си (или пък грешките си), трябва да имате под ръка поне няколко интересни и адекватни случая. С тях ще покажете, че наистина сте човек с опит и знаете какво от вашето минало е важно и съществено.

Не изглеждате естествено. Усмихвайте се, отпуснете се, дишайте спокойно. Това звучи лесно на пръв поглед, но много хора не могат да го направят по време на интервю. HR мениджърът иска да ви опознае, при това, вашата истинска същност. Покажете смес от професионализъм и естественост. И си признайте чистосърдечно, ако сте нервни – всички сме хора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *