5 въпроса, върху които да помислим, преди да приемем мениджърска позиция

Source: lottspace.com

На пръв поглед, да приемете мениджърска позиция е въпрос, който не изисква никакво обсъждане и отговорът е винаги „да”. Ще имате повече власт, ще можете да делегирате задачи и ще получавате повече пари (евентуално). Но, преди да приемете назначението, задайте си следните пет въпроса, които неизбежно ще се появят с новата ви титла.

1.Искате ли наистина толкова повече отговорност? Лидерите и шефовете печелят славата за успехите, но те носят и вината за провалите. Готови ли сте наистина да понесете стреса от бюджетите, крайните срокове, да поправяте чуждите грешки, да имате винаги глобален поглед върху ситуацията и да развивате бизнеса лично? Помислете си, преди да отговорите.

2.Можете ли да управлявате конфликти? Повечето нещастни мениджъри са нещастни, именно защото не могат да понасят и управляват правилно конфликтите, характерни за мениджмънта – да конфронтират колегите, които се справят зле с работата, да се справят с разноликите нужди на служителите и да посрещат лошото поведение рационално. Ако не сте от хората, които спокойно, делово и целесъобразно успяват да изглаждат конфликти, дават оценки на чуждото представяне и примиряват непримиримите потребности на колегите, вероятно мениджърската роля просто не е за вас.

3.Предпочитате ли да работите сами? По природата си, мениджмънтът изисква да бъдете често около другите. Интровертите предпочитат да се концентрират върху собствената си работа и изпитват трудности да бъдат мениджъри. Експертите казват, че ако работите на такава длъжност, чиито изисквания са в противоречие с личностните ви характеристики, рано или късно ще загубите вяра във възможностите си и ще започнете да се представяте зле в работата си.

4.Готови ли сте да станете храна за клюки и недробожелателства? Когато станете „един от тях”, отношението на колегите ви към вас неизбежно ще се промени. Приемането на висока длъжност променя кариерата и положението на човека. А мнозина не го осъзнават своевременно. Всички връзки и взаимоотношения, които сте имали преди това с колегите си, ще станат други. Мениджърите ще ви приемат като част от техния отбор, а останалите колеги ще престанат да ви приемат като част от респективния техен отбор. Това означава, че онези, с които сте свикнали да обядвате заедно и да обсъждате „гадните шефове”, вече няма да са достъпни за вас и ще ви избягват. Губите една общност, с която сте свикнали и това не може да бъде пренебрегнато.

5.Как новата позиция ще се отрази на живота ви като цяло? Преместването на мениджърска позиция е сериозна кариерна стъпка. Готови ли сте за нея? Сигурни ли сте, че можете да понесете безбройните часове допълнителна работа, командировките и новия стрес, свързан с големи отговорности? Какво отражение ще има всичко това върху личния ви живот, върху семейството ви или върху плановете ви да имате семейство?

Израстването до мениджърска позиция е свързано с важни решения за вас. И е добре да помислите преди да направите стъпката. Не забравяйте също и хубавата пословица, че ако работите упорито и съвестно години наред по осем часа, може и да израстнете до мениджър и да работите по дванайсет часа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *