4 нетипични и ефективни техники за подготовка преди интервю за работа

Source: buildcredit.dnb.com

Подготовката за интервю за работа може да е изключително стресиращо преживяване. За щастие, има неща, които можете да направите, за да подобрите шансовете си и да се отпуснете малко. На пръв поглед, тези дейности изглеждат нетипични, но сами ще установите ползата от тях.

Влезте във Facebook

Тук, на практика, имаме две стратегии в едно. Първо, проверете собствения си профил – настроен ли е да показва съдържанието си само за приятелите ви и нямате ли някакви общодостъпни снимки от смущаващ характер. Постарайте се и да „ън-тагнете” ваши снимки, които други са публикували на стената си, ако ви се струват неуместни от бизнес гледна точка. Ако пък сте постнали смущаващи статуси, изтрийте ги. Всичко това ще затрудни интервюиращия ви експерт, ако пожелае да разкрие някакви неудобни факти за вас в социалната мрежа.

Втората стратегия в това действие е да намерите човека, който ще ви интервюира и да разгледате профила му, ако е достъпен. Съберете възможно най-много релевантна информация за него – тя може да се окаже много полезна по време на интервюто. Освен това, можете да проявите интерес към нещата, които даденият човек харесва. Нищо не сближава хората така бързо, както общите интереси. А и ще бъдете запомнен, за разлика от повечето други кандидати.

Подгответе си папка с вашите документи

Да, звучи странно, но това е много добра техника от подготовката, която може да ви се изплати. Особено полезно е това, когато ви накарат да почакате известно време преди началото на интервюто. Причините за това изчакване са основно две – или интервюиращият е зает в момента, или иска да ви покаже, че не сте толкова важни. Във втория случай, често се оказва, че ви тестват. Просто бивате наблюдавани какво правите, докато чакате. Ако в това време си подреждате и преглеждате папката с документите, ще изглеждате сериозен и задълбочен кандидат, а и ще имате по време на самото интервю важни данни под ръка.

Пригответе си списък

Това не е чак толкова необичайна техника за подготовка, но пък върши чудеса. Почти сигурно е, че ще ви попитат за най-големите ви работни постижения, най-добрите и най-лошите ви качества. Повечето хора просто импровизират, когато бъдат конфронтирани с подобни въпроси. Вие обаче ще бъдете подготвени. Научете списъка наизуст и когато ви зададат някой от горните въпроси, изчакайте за секунда и отговорете така, че да не изглежда заучено.

Репетирайте пред огледало

Повечето хора, които репетират, репетират с близки и приятели, провеждайки „интервю наужким”. Репетицията пред огледало е една алтернатива. Изражението ви говори по-красноречиво от думите ви. Затова се научете да го контролирате и ще си спестите проблема с притеснения вид, когато дойдат неудобните въпроси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *