„Защо да ви наема?“

Въпросът „Защо да ви наема?“ е един от любимите въпроси на HR специалистите по време на интервю за работа. Правилният отговор не е лесен за намиране. Импровизациите тук не са особено уместни или сполучливи. Затова, чуйте един полезен съвет и помислете как да го изпълните, когато дойде подходящият момент.

За по-лесно разбиране на английската реч във видеото, опитайте с бутона за автоматични субтитри CC в помощната лента на видеото. Там има и допълнителна опция за превод на български език – преводът обаче е доста неточен, както може да се очаква. Системата се справя по-добре с английските субтитри.

2 comments

  1. А защо да работя за вас? Наемането е въпрос на двустранни отношения и въпросът „защо да ви наема“ се задава твърде рано. Всъщност човек трябва сам да си отговори защо иска да наеме даден кандидат (или дори не-кандидатсвал в компанията кадър) и този отговор трябва да е различен от „страхотно cv“ или „има нужната квалификация“. Във видеото правилно се казва, че за да има отворена позиция има даден проблем, но мойте наблюдения са, че рядко се наема за да се реши проблем, различен от „имаме работа, трябват ни хора“. В момента на задаване на въпроса „защо да ви наема“, кандидата едва ли знае какъв проблем компанията иска да реши. Всъщност нещата трябва да са наобратно – кандидата да отговори на въпроса „защо да работя при вас“, а работодателя – „защо да ви наема“ – но това изисква опознаване на двете страни, а рекруитърите са свикнали да инвестират възможно най-малко време в даден кандидат.

  2. stan каза:

    Въпросът е провокативен. Затова отговорете простичко и с усмивка. Например „все някой трябва да бъде нает, а аз съм добра кандидатура“. Няма нужда от доказване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *