Кога е време да напуснем работа?

Source: workplacerantings.com

Всекиму се искало да нахлуе при шефа си и да каже, че напуска компанията мигновено. Разбира се, това е по-трудно за изпълнение, отколкото изглежда на пръв поглед. Не е добре да се карате с шефа си, дори и да напускате, не е добре да оставате без работа, не е добре да се поддавате на емоциите, когато става дума за такива важни решения. Има много причини да се въздържите. И все пак, съществуват някои сигнали, които ви казват, че е време да се ориентирате към напускане. Например, тези:

1.Някой ви преследва. Ако ежедневно се чудите как даден колега или шеф ще ви скрои мръсен номер, значи нещо не е наред. Ако можете, говорете с човека и намерете изход или поне разберете, защо той ви тормози постоянно. Но, ако това не помогне или няма начин да проведете такъв разговор, знайте, че животът ви ще бъде постоянен тормоз. Не е нормално непрекъснато да се оглеждате и да се чудите какъв номер ще ви изиграят за пореден път. Ако живеете така в офиса, помислете, дали не е време за напускане.

2.Компанията-работодател се е забъркала в нелегални дейности. Ако установите такова нещо, най-добре се изнасяйте. Ако нещата се разчуят, могат да ви съдят. Или пък да имате в биографията си съмнително петно. При всички положения не е добре за вас.

3.Работите на враждебно място. Ако всичко, което правите, среща препятствия, спънки и враждебност и това ви пречи да си вършите работата, следва да си зададете въпроса, какво изобщо правите там. Ако пък и си носите остатъчното напрежение вкъщи, вероятно е добре да помислите за менталното си здраве и покой. Опитайте да намерите решение, но ако действията ви срещат отпор, значи водите една загубена битка и е време да се изнасяте.

4.Правите голяма издънка. Наистина, става дума за ГОЛЯМАТА издънка и вие сте успели да я направите. Оттук насетне, в очите на колеги и шефове, вие ще сте съмнителен кадър. Животът ви в офиса няма да е лек и приятен. Никога повече.

5.Жертва сте на дискриминация или тормоз. Ако сте жертва на някакъв вид целенасочен тормоз, поговорете с HR отдела. Ако това не помогне, най-добре се преместете на друга работа, защото в противен случай животът ви ще е постоянна драма.

6.Компанията е с трагични финанси. Може и това да е временно положение, но ако усетите негативна тенденция и постоянна липса на пари у работодателя ви, бягайте надалече, стига само да имате избор.

7.Не растете в йерархията. Има хора, които не са кариерно ориентирани и могат цял живот да са доволни от една и съща длъжност. В повечето случаи обаче естественият човешки стремеж е към развитие и нови предизвикателства. Ако виждате, че усилията и успехите ви не се ценят, рано или късно ще поискате да се преместите на някое „по-благодатно пасбище”. И няма да сте неправи.

Решението за напускане на работа е много важен момент в живота на всеки човек. То не бива да се взима под натиска на обстоятелствата и да е прибързано. Важно е преди да предприемете подобна стъпка, да имате план за действие или още по-добре – направо нова работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *