Как да бъдем по-харесвани колеги?

Source: dreamstime.com

Степента, в която се харесвате на околните, или не, до голяма степен определя успеха или провала ви. Харесването изпреварва в повечето специализирани HR допитвания професионализма, не го забравяйте. „Ама аз не съм от този тип хора, другите не ме харесват особено.” Ако така си мислите, явно сте в сериозна грешка. Привлекателността ви се определя не от външни космически сили, а от самите вас. И има какво да направите по въпроса. Ето само 3 прости съвета, които веднага могат да подобрят положението ви и славата ви в офиса.

 

1.Всички обичаме комплименти. Това обаче е щекотлива тема. Много лесно е да прескочите естествената граница и да се превърнете в подмазвач. А никой не обича мазниците. Целта е да бъдете от онези хора, които най-честно и непринудено правят комплименти на околните. Те са по-харесвани хора от останалите, вярвайте. Мнозина са просто жадни за някоя добра дума и понякога не я получават по цял живот. Потърсете как да кажете нещо мило на такъв човек – колега, партьнор, клиент. Всъщност е доста лесно. Просто си представете какво би ви допаднало лично на вас да чуете. Хората обичат да бъдат оценявани, а правенето на комплименти е точно това. А темите са безкрайни – вида на човека, децата му, способностите му, екипа, в който той работи, новата му кола, гласа му и какво ли още не.

2.Бъдете гъвкави. Разбира се, това няма нищо общо с йогата. Хората, които искат да правят нови неща, да възприемат чуждите гледни точки и да учат нови умения, са като цяло по-харесвани и интересни. Има разбира се и хора, които не биха опитали нов ресторант или ястие, камо ли да променят навиците си. Хората сме различни. Но онези от нас, които са склонни да опитват нови неща и да се учат всеки ден, са предпочитаните колеги и бизнес партньори. Гъвкавостта и адаптивността са също и белег на интелигентност – а това се харесва на мнозина от околните.

3.Бъдете с добро чувство за хумор. Това звучи лесно, но обикновено имаме навика да се осланяме на професионализма и да забравяме добрия стар хумор. Така лесно пропускаме, че всички имаме нужда да се смеем. И колкото по-напрегната е работата ни, толкова повече имаме тази нужда. Дори и да се усмихвате е вече едно добро начало. Всъщност, повечето от нас имат чувство за хумор в една или друга степен. Това си проличава най-често, когато сме с приятели в задушевна обстановка. Не бива обаче да отрязваме пътя на смеха към офиса. Разкажете някой премерен и хубав виц, посмейте се на чужд такъв, обсъдете с колеги любим комедиен сериал. Вариантите са много. Сериозността е превзела света ни достатъчно – няма нужда и ние през цялото време да се опитваме да бъдем сериозни. Нека се посмеем сред колеги, това не може да навреди на никого. Усмихнатите и весели хора са по-харесвани. Всъщност, те са най-харесвани, обикновено. Не го забравяйте.

One comment

  1. Добринка каза:

    Точка номер 4 – Не бъдете изкуствени, личи си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *