Топ 3 съвета за телефонното интервю

Source: askmissa.com

Не една и две компании започват да разчитат на телефонни интервюта, като предварителен етап, преди реално интервю за работа. Този тип събеседвания са по-евтини, бързи и пестят време на двете страни. Затова, не се учудвайте, ако ви се наложи да ви интервюират по телефона. Някои хора смятат, че телефонното интервю не е истинско интервю – нищо не може да е по-далече от истината. Всъщност, то може да се окаже вратата, през която да влезете в желаната компания-работодател.

Ето и няколко съвета за телефонното интервю, които ще са ви от полза.

1.Отнасяйте се към телефонното интервю точно толкова сериозно, колкото и към реалното интервю. Това означава, че трябва да сте подготвени със знания за самата компания и свободната позиция. Тук много полезно обстоятелство се явява възможността да имате пред себе си материали за фирмата, за да правите бързи справки, ако ви се наложи. Например, можете да си държите отворен сайтът на компанията, докато разговаряте по телефона, или да имате едно ваше CV на разположение. Въобще, разберете какво ви върши най-много работа и си го подгответе предварително. Освен това, в никакъв случай не пишете нещо на клавиатурата, докато разговаряте – това се чува много добре отсреща. Подгответе се предварително.

2.Ако разговаряте по мобилния си телефон, направете необходимото да бъдете на тихо място с добър обхват. Страничните шумове са много разсейващи и изнервящи, както за вас, така и за интервюиращия. А той би искал да знае, че вие се отнасяте с необходимата сериозност към интервюто. Ако решите да проведете разговора от заведение или ресторант, то бъдете сигурни, че нямате никакъв контрол върху околните звуци и това може да ви провали. Затова, най-добре бъдете в дома си или на друго място, за което сте сигурни, че е подходящо за целта.  Също така, не правете грешката да ползвате тоалетната по време на интервюто. Оттам могат да се донесат много смущаващи звуци.

3.Разкарайте всичко разсейващо преди интервюто. Например, спрете звука на компютъра си. Постарайте се също детето ви да не е наоколо. Изключете си другия телефон, ако имате такъв. Вие трябва да сте в състояние да се фокусирате единствено върху това, което казва интервюиращият. И това не е лесно, ако има и други дразнители, привличащи вниманието ви.

След телефонното интервю изпратете бързо кратък имейл на интервюиращата страна, изразявайки благодарността си за отделеното време и внимание. Това не само е любезно, но и показва, че имате сериозен интерес към вакантната позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *