Татуировката – препъникамък при наемането

Source: vip-pics.com

Случвало се е да ми се оплакват, че някой си не можел да си намери работа. Човекът ходел на интервюта, подготвял се старателно, но все удрял на камък. След по-задълбочен разговор се стигаше понякога и до едно допълнително уточнение, пропуснато в началото на разговора – въпросният човек е татуиран на видимо място.

Да, знам – живеем във все по-отворени и либерални времена. Вече не са рядкост хората, които се татуират или носят пиърсинг. Преди време тези форми на себеизразяване бяха запазена марка на субкултурните групи, а още по-рано във времето, се срещаха основно при затворници и моряци. Тези времена са минали. Но, ако смятате, че в главите на хората е настъпило пълно спокойствие по темата, грешите. Съществува такова нещо като дискриминация при наемането на татуирани хора или такива, които носят видими пиърсинги. Това не е забранено от никой закон, а и може да има основателни причини за него.

В много компании не се толерират татуирани служители. Това се дължи обикновено на естеството на работата и на факта, че се налагат срещи с клиенти и партньори. Ако в дадената фирма има дрес код, най-вероятно ще има и правило да не се наемат хора с татуировки. Разбира се, говорим за видимите татуировки, особено онези, които са по лицето и ръцете.

Имах един приятел германец, който в бурните години на своята младост се беше татуирал широкомащабно. Сподели ми с болка, че ако от него зависело, сега никога не би си татуирал ръцете под лактите и врата. Просто си беше дал сметка, че тези украси захлопват почти всяка офисна врата под носа му. За съжаление, младежките ни идеи един ден могат да ни струват прекалено скъпо.

Ако отивате на интервю за работа и можете да свалите пиърсинга от лицето си или да прикриете някоя по-видима татуировка, не се колебайте да го направите. Или не се оплаквайте, ако бъдете дискриминирани.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *