Кога е правилният момент да си подготвим CV?

Source: sxc.hu

За момент си представете, че чуете зловещите думи: „Ще трябва да ви освободим от длъжността.” Мнозина са ги чули през последните години и сигурно не един и двама са реагирали с паника – как ще си плащам сметките, къде ще отида, какво ще правя?

Очевидно е, че тази настройка на ума не е точно идеалната изходна позиция за търсене на нова работа. Дори само за да си напишете CV-то и мотивационното писмо се иска бистър ум и спокойствие. Затова, запомнете това правило – най-доброто време да пишете тези два документа е, когато сте щастливи в работата си. Това не значи, че трябва по всяко време да имате под ръка перфектно изпипана автобиография, готова за изпращане, но и това не е лоша идея. По-скоро се опитвам да кажа, че е хубаво да поддържате винаги актуален списък с позициите, на които сте работили, заедно с постигнатото от вас.

За това има няколко причини. Първо, много лесно е да забравите за онова делово предложение, което написахте и което спечели нов клиент с голям бюджет, след като вече са минали три години. А освен това, работодателят ви едва ли публикува и споделя числа, които да отразяват вашия принос. Например, вие може да знаете, че сте развили един магазин от 2-ма служители до 25, но работодателят ви едва ли ще го публикува на сайта си. Но, най-важната причина да поддържате готово или полуготово CV е, че когато останете безработни, няма да се налага да си измъчвате и без това обременения мозък с припомняне на постиженията от работното ви минало. А това е още по-трудна задача, ако внезапно загубите достъпа до фирмените архиви.

Когато имате надлежен списък с вашите работни постижения, ще бъдете в състояние светкавично да извадите необходимата информация за вашето CV, когато тя ви е особено необходима. Например, когато започнете трескаво да си търсите работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *